Vojak americkej armády sa priznal k napomáhaniu ISIS pri plánovaní útokov

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 17:45 • 2 min
Vojak americkej armády sa priznal k napomáhaniu ISIS pri plánovaní útokov

WASHINGTON - Vojak americkej armády Cole Bridges sa pokúsil pomôcť teroristickej organizácii ISIS zavraždiť amerických vojakov v zahraničí a ponúkol poradenstvo pri útoku na New York.

slovakia

left justify in out

Vojak americkej armády Cole Bridges sa pokúsil pomôcť teroristickej organizácii ISIS zavraždiť amerických vojakov v zahraničí a ponúkol poradenstvo pri útoku na New York. Za to mu hrozí dlhoročné väzenie, TASR informuje na základe správ agentúr TCA a DPA.

 

"Cole Bridges sa na svojich druhov v zbrani pokúsil pripraviť smrtiacu pascu. Konal v prospech islamistickej skupiny ISIS a jej násilníckej ideológie. Svojim konaním zradil nielen svojich druhov v zbrani, ale aj svoju krajinu," vyhlásil v stredu štátny zástupca Damian Williams. Bridges, 22-ročný bývalý americký vojak z Ohia, sa v stredu priznal k napomáhaniu nepriateľovi. Žalobcovia vyzdvihli úlohu FBI a americkej armády pri odhaľovaní jeho "zlého úmyslu". Rozsudok bude vynesený 22. novembra. Bridges do armády vstúpil v roku 2019 ako prieskumník priradený na základňu Fort Stewart v Georgii. Približne v tom čase začal na internete konzumovať džihádistickú propagandu. Asi o rok neskôr začal komunikovať s agentom FBI, ktorý predstieral, že je podporovateľom ISIS s kontaktmi na Blízkom východe. "Bridges počas komunikácie vyjadril frustráciu z armády Spojených štátov spolu so želaním pomôcť ISIS. Okrem toho poskytol údajným útočníkom rady vrátane informácií k potenciálnym útokom na New York," uvádzajú ďalej žalobcovia.

 

Bridges je tiež obvinený z pokusu odovzdať nepriateľom časti výcvikovej príručky s údajmi o opevnení budov proti útokom americkej armády či nastražení výbušnín. "V januári 2021 poslal video, ktorom pózoval v americkej bojovej výstroji pred vlajkou používanou islamistami. Zároveň na ňom robil gesto na podporu ISIS," uvádzajú žalobcovia. Na ďalšom videu podporuje násilie proti americkým jednotkám. Za pokus o materiálnu podporu ISIS mu hrozí väzenie 20 rokov a ďalších 20 rokov za pokus o vraždu príslušníkov amerických ozbrojených síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies