Dvaja najsilnejší konkurenti v Izraeli sa dohodli na zostavení vlády

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 19:36 • 2 min
Dvaja najsilnejší konkurenti v Izraeli sa dohodli na zostavení vlády

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho rival Benny Ganc sa dohodli na vytvorení spoločnej núdzovej vlády, ktorá má pomôcť krajine zvládnuť pandémiu nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Obdobie neustálych volieb sa skončilo

Dohoda medzi Netanjahuovou stranou Jednota (Likud) a Gancovým centristickým blokom Modrá a biela (Kachol lavan) by mala zabrániť konaniu už štvrtých parlamentných volieb v Izraeli v priebehu zhruba jedného roka.

 

img

 

Výmena premiérov počas vládnutia

Presné podmienky dohody neboli bezprostredne známe. Izraelské médiá však uvádzajú, že dohoda počíta s trojročným obdobím, v prvej polovici ktorého by bol premiérom Netanjahu a v druhej Ganc.

 

Ganc to sám nedokázal

Izraelský premiér Reuven Rivlin minulý týždeň zveril poverenie na zostavenie vlády parlamentu. Benny Ganc totiž nedokázal vytvoriť novú vládu ani po predĺžení mandátu, ktorý mu prezident zveril na základe výsledkov parlamentných volieb z 2. marca.

 

img

 

"Koronavírus" spojil dvoch najsilnejších 

Ganc a Netanjahu sa v marci dohodli, že sa pokúsia vytvoriť vládu národnej jednoty pre čas núdze, ktorý v krajine nastal v súvislosti s epidémiou koronavírusu a jej ekonomickými dôsledkami. Rokovania sa však predlžovali pre viaceré sporné otázky.

 

Zmena názoru víťaza volieb 

Benny Ganc pred marcovými voľbami svojim voličom sľúbil, že s Netanjahuom obžalovaným z korupcie nebude nikdy v spoločnej vláde. Náhlu zmenu svojho názoru neskôr zdôvodnil potrebou spájania síl v čase pandémie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona