Synovia legendárnej americkej speváčky Arethy Franklinovej bojujú o jej ručne písané závety

NETKY.SK • 6 Júl 2023, 20:00 • 2 min
Synovia legendárnej americkej speváčky Arethy Franklinovej bojujú o jej ručne písané závety

DETROIT - Päť rokov po smrti sú posledné želania hudobnej superhviezdy Arethy Franklinovej stále nevyriešené. Neobvyklý súdny proces začína budúci pondelok (10. júla), aby sa určilo to, ktorý z dvoch ručne písaných závetov, vrátane toho nájdeného vo vankúšoch gauča, bude uvedený, ako sa bude zaobchádzať s jej majetkom.

slovakia

left justify in out

Kráľovná soulu, ktorá mala štyroch synov, nemala oficiálnu, napísanú vôľu, napriek rokom zdravotných problémov a snahe o spísanie poslednej vôle. Ale podľa Michiganského práva je stále možné zaobchádzať s ostatnými dokumentmi – s čmáranicami, škvrnami a ťažko čitateľnými pasážami – ako s jej závetmi.

 

Súdny spor stavia jedného jej syna proti iným synom. Ted White II. verí, že dokumenty z roku 2010 by mali kontrolovať hlavne majetok, zatiaľ čo Kecalf Franklin a Edward Franklin uprednostňujú dokument z roku 2014. Obe boli objavené vo Franklinovej dome na predmestí Detroitu, mesiace po jej smrti na rakovinu pankreasu v roku 2018 vo veku 76 rokov.

 

 

“Prekvapuje ma, že niekto zomrel predtým, ako si dal svoje závety dokopy? Odpoveď znie: nikdy,“ povedal Pat Simasko, ktorý sa špecializuje na závety a dedičstvo, a učí právo na Michiganskej štátnej univerzite práva.

 

„To sa dá kedykoľvek vyriešiť, na schodoch, v polovici procesu,“ povedal. „A dúfajme, že sa to vyrieši. Ísť pred porotu je vojna.”

 

Prinášame vám náhľad na súdny spor:

 

Franklinová bola celosvetovou hviezdou desaťročia, známa najmä hitmi ako „Think“, „I Say a Little Prayer“ a „Respect“. S jej telom sa zaobchádzalo ako s telom kráľovnej, bolo prepravené v Cadillacu z roku 1940 do Detroitského múzea, ktoré v auguste 2018 navštívili tisícky ľudí. „Bola divou ľudí,“ povedal vtedy sociológ Michael Eric Dyson.

Okamžite sa zistilo, že Franklinová zomrela bez závetu, čo znamenalo, že jej štyria synovia sa pravdepodobne budú deliť o majetok v hodnote miliónov, vrátane nehnuteľnosti na predmestí Detroitu, kožušín, županov, šperkov a budúcich licenčných poplatkov z jej diel. Neter, Sabrina Owensová, súhlasila, že bude osobným zástupcom alebo vykonateľom.

"Moja rada? Choďte pomaly, buďte opatrní a buďte múdrí,“ povedal synom na pohrebe Franklinovej jej priateľ a obchodník Ron Moten.

 

Papierovačky

 

O pár mesiacov neskôr, na jar 2019, bola jej nehnuteľnosť obrátená hore nohami. Owensová oznámila, že v skrini sa našiel ručne písaný závet s dátumom 2010, a ďalší ručne napísaný závet s dátumom 2014 bol objavený v notebooku pod vankúšmi vo Franklinovomej dome.

Existujú rozdiely medzi dokumentmi, hoci sa zdá, že oba naznačujú, že synovia by sa delili o príjem z hudby a autorských práv. V staršom závete sa uvádzajú White a Owens ako spoluvykonávatelia a uvádza sa, že Kecalf a Edward Franklin „musia chodiť na obchodné kurzy a získať certifikát alebo titul,“ aby mohli využívať majetok.

Ale verzia z roku 2014 preškrtáva Whiteovo meno ako vykonávateľa a na miesto neho uvádza Kecalfa Franklina. Nie je tu žiadna zmienka o obchodných kurzoch. Kecalf Franklin a vnúčatá získali hlavný dom svojej matky v Bloomfield Hills, ktorý sa v čase jej smrti odhadoval na 1,1 milióna dolárov, ale dnes má oveľa vyššiu hodnotu. „Je to korunný klenot,“ povedal Craig Smith, právnik Edwarda Franklina.

Aretha Franklinová v roku 2014 napísala, že jej šaty môžu byť vydražené alebo ísť do Smithsonianskej inštitúcie vo Washingtone. V oboch dokumentoch uviedla, že najstaršiemu synovi, Clarencovi, ktorý žije pod dohľadom, sa musí pravidelne poskytovať podpora.

 

„Dve nezlučiteľné závety nemôžu byť prijaté do dedičstva. V takýchto prípadoch tie posledné zrušia predchádzajúcu vôľu,“ povedal právnik Kecalfa Franklina Charles McKelvie v súdnom podaní v prospech dokumentu z roku 2014. Ale Whiteov právnik Kurt Olson na to argumentoval, že závet z roku 2010 bol overený a podpísaný notárom, zatiaľ čo neskoršia verzia „je sotva návrhom."

„Ak by bol tento dokument zamýšľaný ako závet, bolo by to robené s väčšou starostlivosťou než len vložiť ho do špirálového poznámkového bloku pod gauč,“ povedal Olson.

 

Zámer je kľúčom

 

Simasko, inštruktor práva, povedal, že posledné želania môžu byť splnené v Michigane prostredníctvom neformálneho závetu. „Ak tam sedíte v nedeľu popoludní a začínate si písať vlastné závety, zákon to povoľuje, pokiaľ sa dodržiavajú pravidlá: Je to napísané vaším rukopisom, je to datované a je to podpísané,“ dodal Simasko.

V priebehu piatich rokov sa o majetok Arethy Franklinovej starali v rozličných časoch traja nariadení dediči. Owensová odišla v roku 2020, pričom uviedla „škriepku“ medzi synmi.

Po nej nastúpil Reginald Turner, miestny právnik, ktorý pôsobil aj ako prezident Americkej advokátskej komory. Jeho posledné účtovníctvo v marci ukázalo, že majetok mal príjem 3,9 milióna dolárov počas predchádzajúceho 12-mesačného obdobia a podobnú sumu výdavkov, vrátane viac ako 900 000 dolárov v právnych poplatkoch pre rôzne firmy.

Celkové aktíva boli stanovené na 4,1 milióna USD, väčšinou v hotovosti a nehnuteľnostiach, hoci Franklinovej kreatívne diela a duševné vlastníctvo boli podhodnotené len nominálnym 1 dolárom.

Dedičstvo od roku 2020 zaplatilo minimálne 8,1 milióna dolárov daňovej službe, ktorá mala nárok na dane po smrti speváčky, ukazujú súdne spisy. „Prioritu mali pohľadávky daňového úradu. Nehnuteľnosť nešla nikam, kým sa nesplatili dane,“ povedal Smith.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Bilboard, The Fader, Wikipedia / Marek Nemček Foto: Paul Natkin / GI
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies