Vodca Talibanu je stále ochotný viesť mierové rozhovory

NETKY.SK • 6 August 2013, 16:45 • 2 min
Vodca Talibanu je stále ochotný viesť mierové rozhovory

KÁBUL - Vodca afganského Talibanu mulla Muhammad Umar dnes uviedol, že jeho radikálne hnutie je ochotné začať mierové rozhovory, aj keď súčasne vyzval na ďalšie útoky na zahraničných vojakov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení pri príležitosti sviatku íd al-fitr, ktorým sa tento týždeň končí moslimský pôstny mesiac ramadán, Umar pripísal stroskotanie mierových rozhovorov pred dvoma mesiacmi Spojeným štátom a afganskej vláde. Vyzval súčasne Afgancov na bojkot budúcoročných prezidentských volieb v krajine, ktoré podľa neho manipulujú USA a budú len "stratou času".

Šéf Talibanu apeloval na afganských vojakov a policajtov, aby obrátili svoje zbrane proti zahraničným jednotkám, vládnym činiteľom a príslušníkom afganských bezpečnostných síl, ktorí spolupracujú so zahraničnými silami vedenými Spojenými štátmi. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že Taliban dlhodobo zastáva postoj, že treba pokračovať v útokoch aj v prípade vedenia rokovaní.

Mullu Umara nevideli na verejnosti, odkedy údajne utiekol na motocykli z dediny v južnom Afganistane tri mesiace po invázii vedenej Spojenými štátmi, ktorá sa začala v októbri 2001. Od roku 2002 sa neobjavili žiadne jeho zvukové záznamy ani fotografie. Komunikuje prevažne prostredníctvom odkazov odovzdávaných svojimi hovorcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies