K Zemi sa blížia kométy! Môžeme ich pozorovať malými ďalekohľadmi

NETKY.SK • 29 Október 2021, 16:29 • 2 min
K Zemi sa blížia kométy! Môžeme ich pozorovať malými ďalekohľadmi

BRATISLAVA - Vedeli ste, že k Zemi sa po šiestich rokoch vracia krátkoperiodická kométa Čurjumov-Gerasimenko. Kométa Leonard, ktorej obežná doba je približne 70 000 rokov, bola objavená začiatkom tohto roka a jej jasnosť sa bude pohybovať na hranici viditeľnosti voľným okom.

slovakia

left justify in out

Obe kométy budú zo Slovenska viditeľné aj malými ďalekohľadmi.  Krátkoperiodická kométa 67P/Čurjumov-Gerasimenko patrí do Jupiterovej rodiny komét. Má nepravidelný tvar, skladá sa z dvoch lalokov. "Kométu v roku 1969 objavili ukrajinskí astronómovia Klym I. Čurjumov a Svetlana I. Gerasimenková. Jej obežná doba je 6,44 roka. Perihéliom prejde 2. novembra a zo Slovenska bude do konca roka viditeľná prakticky celú noc s výnimkou večerného súmraku," vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

 

img

 

Dlhoperiodickú kométu C/2021 A1 Leonard objavil americký astronóm Greg J. Leonard. Zo Slovenska ju bude možné pozorovať do 10. decembra. "V novembri bude zo Slovenska viditeľná v druhej polovici noci, začiatkom decembra ráno pred východom Slnka," spresnil Svoreň.

 

Možno vás zaujme: Facebook zarobil 9 miliárd dolárov napriek škandálom s uniknutými informáciami

 

img

 

Dodal, že 12. decembra sa kométa k Zemi priblíži na vzdialenosť 34,9 milióna kilometra. "Ak sa splnia naše očakávania, pôjde o najjasnejšiu kométu roku 2021," zdôraznil Svoreň.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies