Vodca al-Káidy Zawahrí prisľúbil vernosť novému vodcovi Talibanu

NETKY.SK • 13 August 2015, 17:31 • 2 min
Vodca al-Káidy Zawahrí prisľúbil vernosť novému vodcovi Talibanu

DUBAJ - Vodca teroristickej siete al-Káida Ajman Zawahrí prisľúbil v audionahrávke zverejnenej na internete vernosť novému vodcovi afganského povstaleckého hnutia Taliban, mullovi Achtarovi Muhammadovi Mansúrovi.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters by tento krok mohol posilniť pozíciu Mansúra, ktorý prevzal vedenie hnutia po smrti zakladateľa Talibanu mullu Muhammada Umara.

"Sľubujeme našu vernosť... vodcovi pravoverných, mullovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, nech ho ochraňuje Boh," povedal Zawahrí, ktorý sa podľa všeobecnej mienky ukrýva v pohraničnej oblasti na afgansko-pakistanských hraniciach, ktorá je baštou Talibanu.

 

Autentickosť zvukovej nahrávky nebolo bezprostredne možné overiť, ale vykazovala všetky známky posolstva al-Káidy, napísala agentúra Reuters.

Oznámenie, že Umarov dlhoročný zástupca Mansúr bude novým vodcom Talibanu, podráždilo mnohých predstaviteľov tohto hnutia a Umarova rodina tento mesiac uviedla, že ho ako vodcu hnutia neschvaľuje.

 

Vyjadrením podpory Talibanu Zawahrí de facto vystúpil proti Islamskému štátu, novej extrémistickej organizácii, ktorá sa presadila v Iraku a Sýrii a získala si tiež podporu niektorých afganských povstaleckých veliteľov.

 

Islamský štát chce prevziať vedenie globálneho džihádu namiesto al-Káidy, jeho stúpenci sa tento rok objavili aj v Líbyi a Jemene.

 

Al-Káidu zriadili arabskí povstalci, ktorí prišli do Afganistanu bojovať proti sovietskym okupačným silám v 80. rokoch 20. storočia. Za vlády Talibanu v Afganistane v rokoch 1996-2001 došlo k rozmachu al-Káidy, ale po jej útoku z 11. septembra 2001 na New York a Washington a následnej americkej invázii do Afganistanu prešli obe hnutia, al-Káida i Taliban, do ilegality.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies