Ak sa ľudstvo nespamätá, zrútia sa nám ekosystémy. Tempo úhynu zvierat je enormné

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 07:48 • 2 min
Ak sa ľudstvo nespamätá, zrútia sa nám ekosystémy. Tempo úhynu zvierat je enormné

BRATISLAVA – Klimatickú krízu ako najväčšiu hrozbu ľudstva pravdepodobne predbehne kríza straty biodiverzity.

slovakia

left justify in out

Uviedol to ornitológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Dunajské luhy Samuel Pačenovský. Vďaka dopadu ľudskej činnosti na životné prostredie dosahuje v súčasnosti miera úhynu živočíšnych druhov 100 až 10-tisíc násobne vyššie tempo, ako by dosahovala prirodzene. Strata biodiverzity sa tak rýchlo blíži k bodu, „z ktorého už nebude návratu“.

 

Rapídny úhyn zvierat
V súčasnosti je ohrozených alebo už zničených viac ako 70 percent koralových útesov. Vedecké odhady pritom uvádzajú, že 80 percent kyslíka, ktorý dýchajú ľudia, pochádza práve z oceánov.

 

img

 

Počet individuálnych živočíchov na planéte sa od roku 1970 znížil o polovicu. Vyhynutím je navyše ohrozených vyše 40 percent obojživelníkov, štvrtina všetkých druhov cicavcov a každý ôsmy vtáčí druh.

 

Prečítajte si tiež: Ohrozený delfín tuponosý je najroztomilejšie zviera na svete!

 

Hrozí zrútenie ekosystémov
„Už doteraz sme stratili veľké množstvo genetickej rôznorodosti u domestifikovaných komerčných plodín. Diví príbuzní modernej ryže či obila obsahujúci gény odolné voči chorobám či klimatickej zmene sú na okraji vyhynutia. Keď sa to skombinuje s degradáciou pôdy, nadmernou spotrebou a znečistením, dochádza k nezvratnej strate biodiverzity,“ povedal pre agentúru SITA Pačenovský.

 

img

Podľa ornitológa bude potrebná výrazná zmena spotrebovania zdrojov a využívania prírody. V opačnom prípade by totiž mohlo dôjsť k zrúteniu ekosystémov, čo môže mať za následok napríklad vyhynutie koralových útesov a znamenalo by to výrazné zníženie produkcie kyslíka.

 

„Čoskoro budeme spotrebúvať viac ako štvornásobok zdrojov oproti skutočnej potrebe planéty, čo zjavne nie je udržateľné,“ dodal Pačenovský.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kus amazonského pralesa sa predával na Facebooku, súd nariadil vyšetrovanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona