Vo vzduchu je cítiť jar spolu s prebúdzajúcou sa prírodou. Na aké kvety si treba dať pozor a ktoré sú chránené?

NETKY.SK • 3 Apríl 2024, 08:00 • 2 min
Vo vzduchu je cítiť jar spolu s prebúdzajúcou sa prírodou. Na aké kvety si treba dať pozor a ktoré sú chránené?

S prichádzajúcou jarou sa zobúdza aj príroda. Typicky jarným kvetom je napríklad snežienka. Poznáte však ďalšie jarné kvety, ktoré sú dokonca zákonom chránené?

slovakia

left justify in out

Šafran karpatský

Šafran karpatský, inak nazývaný aj ako krókus biely, je u nás mimoriadne vzácny. Ide o druh chránenej horskej rastliny, ktorá vás očarí svojimi fialovými kvetmi. Kvitne od marca do mája, a je tak jedným z prvých kvetov, ktoré rozkvitnú po roztopení snehu. Najčastejšie sa vyskytuje na vlhkých lúkach a lesných čistinkách. Tam, kde sa mu darí, vytvára mnohopočetné skupiny.

Krokusy môžu veselo kvitnúť aj vo vašej záhrade. Na výber je z viac než 80 druhov, pričom niektoré kvitnú na jeseň, iné na jar. Tie jesenné sú najodolnejšie, kvitnú od septembra do októbra. Tie jarné v tomto období ešte len vysádzame. Šafranu sa darí v trvalkových záhonoch, v skalkách i črepníkoch.

Šafran je vyhľadávaným pomocníkom v medicíne a to ako tradičnej, tak modernej. Ide o jednu z najpoužívanejších rastlín v indickej ajurvéde, čínskom ľudovom liečiteľstve, ale stretneme sa s ním aj v stredomorských a európskych herbároch. Jeho blahodarné účinky na ľudské zdravie potvrdzujú aj moderné lekárske štúdie.

Hlavnými zložkami šafranu sú karotenoidy krocín, pikrokrocín, krocetín či lykopén a zlúčenina safranal, ďalej obsahuje flavonoid kaempferol a stopové množstvá vitamínu C a viacerých minerálov (draslík, horčík, vápnik, zinok, železo). Tento komplex látok mu dáva široké spektrum účinkov na zdravie.

Bleduľa letná

Bleduľa letná má jemné voňavé zvončeky bielej farby, pripomína snežienku. Bledule majú, podobne ako snežienky, previsnuté kvety zvončekovitého tvaru. Sú väčšie a pôsobia ako by boli nafúknuté. Každý jeden okvetný lístok zdobí v dolnej časti typická zelená, alebo žltá bodka. Aj podľa tohto rozlíšite bledule od snežienok. Kvety s drobnými zelenými bodkami na okvetných lístkoch dorastajú do výšky 30 až 90 cm. Na Slovensku nachádzame niekoľko miest výskytu, najmä na vlhkých lúkach a lužných lesoch v pásme nížin. Nájsť ju môžete aj pozdĺž riek.

Aj napriek svojmu názvu kvitne bleduľa letná len o niekoľko týždňov neskôr, než bleduľa jarná. Je stále skôr raritou v slovenských záhradách a zatiaľ prehráva súboj so snežienkami. V prírode je zákonom chránená.

Poniklec

Vykúkajúc zo zeme ako chlpaté púpätka očaria svojou krásou každého, ale hlavne včely. Pre tie sú jedným z prvých kvietkov, ponúkajúci svoj nektár po dlhej zime. Poniklec je trváca, celá chlpatá až huňatá bylina z čeľade iskerníkovitej (Ranunculaceae). Jedná sa o jedovatú rastlinu, najmä jej nadzemná časť obsahuje jedovatú účinnú látku proanemonín. Vonkajší účinok tejto látky pôsobí silne dráždivo, spôsobuje zápal na pokožke. Ide o zákonom chránenú rastlinu, ktorá sa považuje za symbol a posol jari.

Poniklec slovenský je jedovatá rastlina, najmä jej nadzemná časť obsahuje jedovatú účinnú látku proanemonín. Vonkajší účinok tejto látky pôsobí silne dráždivo, spôsobuje zápal na pokožke. Jej vnútorné požitie pôsobí utlmujúco na nervový centrálny systém. Vyvoláva zvracanie a hnačky. Uvoľnené toxíny spomaľujú srdečný tep a znižujú krvný tlak natoľko, že môže dôjsť až ku kóme.

Chochlačka dutá

Ide o trvácu a medonosnú rastlinu z čeľade makovitých. Má veľkú podzemnú hľuzu, z ktorej vyrastá priama, dvojlistá stonka. Listy sú trojpočetné, nepárno perovito zložené a lístky sú sekundárne členené. Fialové, málokedy biele kvety sú zoskupené do koncových strapcov a majú podlhovastú ostrohu. Celá rastlina je jedovatá.

Na liečebné účely sa zberá hľuza, ktorá po usušení tvorí drogu známu ako Bulbus corydalis. Zber rastliny sa vykonáva často na jeseň alebo na jar, ihneď po rozmrznutí pôdy. Charakteristickým znakom tejto drogy je omamná vôňa a horká chuť. Obsahuje alkaloidy s potenciálnymi halucinogénnymi účinkami, pričom najvýznamnejšie z nich sú korydalín a bulbokapnín.

Svojím účinkom utlmuje činnosť centrálnej nervovej sústavy, znižuje krvný tlak a spomaľuje pohyby tenkého čreva. Lekári ju predpisujú pri vážnych nervových poruchách, závratoch a duševných problémoch. Avšak, silnejšie dávky alebo nesprávne užívanie môžu spôsobiť bolesti podobné zápalu mozgových blán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: starlk.sk, Štátna ochrana prírody SR, GS Klub, Záhradný magazín, Foto: Ilustračná (Pexels)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies