Kyjev rokuje s Washingtonom o dodávkach zbraní na Ukrajinu

NETKY.SK • 1 Január 2022, 14:00 • 2 min
Kyjev rokuje s Washingtonom o dodávkach zbraní na Ukrajinu

KYJEV – Kyjev aktívne spolupracuje s Washingtonom, aby mu poskytol nadbytočné americké vojenské vybavenie a zbrane, povedala veľvyslankyňa v Spojených štátoch Oksana Markarová.

slovakia

left justify in out

Už skôr Foreign Policy informovala, že Ukrajina chce získať zbrane, ktoré boli určené pre Afganistan ešte pred nástupom Talibanu k moci, ale teraz sa Biely dom snaží Rusko neprovokovať a mieni sa preorientovať na „hrozby“ zo strany Číny.

 

„Ide o takzvané prebytočné obranné vybavenie, ako sú hotové a nepotrebné zbrane, ktoré môžu Spojené štáty dodatočne poskytnúť. Teraz aktívne pracujeme aj s touto kategóriou,“ povedala Markarová v rozhovore pre LB.ua.

 

img

 

Smerov, ktorými Ukrajina spolupracuje so Spojenými štátmi v rámci dodávok zbraní, je podľa nej viacero. Medzi nimi sú štandardná pomoc, ktorú udeľuje americký Kongres a poskytujú ju zo štátneho rozpočtu, ako aj dodatočná pomoc, ktorú môže Washington poskytnúť, ak existuje vhodný prezidentský dekrét.

 

Prečítajte si tiež: Vyjednávači dosiahli novú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny

 

Spojené štáty zásobujú Ukrajinu širokou škálou zbraní a vybavenia, vrátane hliadkových člnov a iných druhov zbraní. V roku 2017 administratíva Donalda Trumpa schválila dodávku prenosných protitankových raketových systémov Javelin. Podľa oficiálnej zástupkyne ruského ministerstva zahraničia Márie Zacharovej americké úrady od roku 2014 vynaložili na tento účel 2,5 miliardy dolárov, z toho viac ako 400 miliónov v roku 2021. Nedávno Washington odovzdal Kyjevu 30 raketových systémov Javelin a 180 rakiet. V roku 2022 plánujú americké úrady minúť na tieto účely ďalších 300 miliónov dolárov.

 

Zacharová zdôraznila, že to „určite nevytvorí podmienky na realizáciu Minských dohôd“ a mierové riešenie konfliktu a nevyrieši humanitárne problémy obyvateľov Donbasu.

 

img

 

Ukrajinský minister obrany Alexej Reznikov predtým obvinil vládu Merkelovej, že bráni Kyjevu získať veľkokalibrové pušky a brokovnice na ničenie bezpilotných lietadiel prostredníctvom Agentúry aliancie pre nákup a obstarávanie (NSPA).

 

V máji Berlín využil právo veta a zablokoval dodávky amerických pušiek Barrett a litovských protidronových pušiek, ktoré už zaplatil Kyjev. Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová osobne zablokovala dodávky zbraní Ukrajine prostredníctvom NATO.

 

K téme: Rusko zverejnilo návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách pre USA a NATO

 

V auguste prezident Volodymyr Zelenskyj podľa Bildu osobne požiadal Merkelovú počas jej návštevy v Kyjeve, aby zrušila zákaz dodávok. Vtedajšia kancelárka však podľa slov jedného z prítomných na stretnutí „chladne“ povedala, že to neprichádza do úvahy. Berlín podľa Bildu zrušil svoje veto na presun protidronových pušiek do Kyjeva až koncom novembra, zatiaľ čo dodávky amerických pušiek sú stále blokované.  

 

img

 

Kyjev sa podľa Reznikova bude snažiť o získanie zbraní v rámci bilaterálnych dohôd so spojencami, napríklad so Spojenými štátmi, Britániou, Litvou a Francúzskom.          

 

Možno vás zaujme: Vladimir Putin zhodnotil rok 2021 a prezradil svoje ciele

 

https://ria.ru/20211214/otkaz-1763589974.html

https://ria.ru/20211228/ukraina-1765798137.html




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies