V jednom chove nosníc na juhu Slovenska bola potvrdená vtáčia chrípka

NETKY.SK • 29 Január 2024, 14:33 • 2 min
V jednom chove nosníc na juhu Slovenska bola potvrdená vtáčia chrípka

BRATISLAVA - V komerčnom chove nosníc v Zlatej na Ostrove hygienici potvrdili vtáčiu chrípku.

slovakia

left justify in out

V piatok 26. januára 2024 na farme Nový Pavol zaznamenali zvýšený úhyn kurčiat, 150 kusov. Koncentrované sú tu dva chovy – prvý, kde sa nachádza 40-tisíc kusov nosníc, musia veterinári zlikvidovať. Druhý chov o veľkosti 200-tisíc kusov hydiny veterinári v týždňovej inkubačnej dobe intenzívne monitorujú.

 

Proces likvidácie chorého chovu sa začína zajtra, v utorok 30. januára 2024. Na farme už prijali bezpečnostné a hygienické opatrenia. Z nákladov na utratenie, ktoré farme vzniknú, ministerstvo pôdohospodárstva zo zákona uhradí 50 %.

 

„Predpokladaným zdrojom nákazy pretoto primárne ohnisko je pravdepodobne nepriame zavlečenie vírusu prostredníctvom nakazených voľne žijúcich vtákov. V okolí sa zvyknú na vodných plochách zdržiavať napríklad labute vo vyšších počtoch. U týchto vtákov boli takisto zaznamenané úhyny a boli odoberané vzorky za účelom laboratórneho vyšetrenia na prítomnosť vírusu HPAI,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR s tým, že epizootologické šetrenie naďalej prebieha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MP SR, Foto: Noviny.sk / European Union (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies