Vo všetkých slovenských pohoriach je minimálna hrozba pádu lavín

NETKY.SK • 17 December 2015, 09:50 • 2 min
Vo všetkých slovenských pohoriach je minimálna hrozba pádu lavín

LIPTOVKSÝ HRÁDOK - Vo všetkých pohoriach na Slovensku je dnes malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vzduchu sa vytvorila tvrdá, miestami až ľadová nosná snehová pokrývka. Slabé sneženie z posledných dní, spojené so silným vetrom západných smerov na záveterných svahoch, vytvorilo nestabilné snehové dosky menších rozmerov, ktoré s tvrdým ľadovým podkladom nie sú dostatočne zviazané a môžu sa pri dodatočnom zaťažení uvoľniť. V uvedených miestach sa nachádza miestami aj viac ako 100 centimetrov snehu, a preto sa tu môžu nachádzať tiež málo stabilné snehové vankúše a dosky. "Uvoľnenie lavíny je na týchto miestach možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Na hrebeňoch a v sedlách sa miestami nachádzajú aj málo stabilné snehové preveje," uviedol.

 

Za posledných 24 hodín nový sneh nenapadol. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín a v úzkych žľaboch sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 20 centimetrov, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1200 metrov. Povrch snehovej pokrývky je taktiež veľmi rôznorodý.

 

Dnes ráno bolo vo Vysokých Tatrách jasno, v Nízkych Tatrách polooblačno a vo Fatrách zamračené s nízkou oblačnosťou alebo hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus piatich do mínus jedného stupňa Celzia. Fúkal mierny až dosť čerstvý, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 25, vo Vysokých Tatrách v nárazoch do 40 kilometrov za hodinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies