Vo Francúzsku sa strhli nepokoje na druhú noc po policajnej streľbe na tínedžera

NETKY.SK • 29 Jún 2023, 11:30 • 2 min
Vo Francúzsku sa strhli nepokoje na druhú noc po policajnej streľbe na tínedžera

PARÍŽ - V mnohých francúzskych mestách vypukli nepokoje dva dni potom, čo 17-ročného chlapca zabil policajt strieľajúci z blízka v utorok ráno. Prezident Emmanuel Macron, ktorý nazval streľbu "nevysvetliteľnou", povedal, že "scény násilia" v stredu boli "neospravedlniteľné".

slovakia

left justify in out

Vo Francúzsku už druhú noc po sebe vypukli nepokoje, keď maskovaní demonštranti, ktorí pálili koše a strieľali ohňostroje, bojovali s bezpečnostnými silami v násilných demonštráciách, čo vyvolala smrteľná streľba na tínedžera zo strany polície. Tínedžer bol zastrelený potom, čo odmietol zastaviť kvôli dopravnej kontrole v meste.

 

17-ročný Nahel M. bol postrelený do hrude z blízka v utorok 27. júna ráno pri incidente, ktorý vo Francúzsku oživil diskusiu o policajnej taktike, ktorú dlho kritizovali právne skupiny, pokiaľ ide o zaobchádzanie s ľuďmi v chudobných predmestiach, najmä s etnickými menšinami. Matka tínedžera zvolala vo štvrtok pochod na počesť svojho jediného dieťaťa.

 

img

Policajné sily čelia protestantom počas násilností v Nanterre, neďaleko Paríža, vo štvrtok 29. júna 2023.

 

Prezident Emmanuel Macron zvolal vo štvrtok ráno stretnutie ministrov na ministerstve vnútra v reakcii na druhú noc demonštrácii a násilností. "Posledných pár hodín bolo poznamenaných scénami násilia voči policajným staniciam, ale aj školám a mestským radám... proti inštitúciám a republike," povedal a dodal, že "tieto (útoky) sú absolútne neospravedlniteľné."

 

Počas stredajšej noci sa nepokoje rozšírili zo štvrtí okolo hlavného mesta do iných francúzskych miest, vrátane Toulouse, Dijon a Lyon. Do Paríža a jeho okolitých predmestií bolo nasadených okolo 2000 policajtov, pričom polícia tam nahlásila 35 zatknutí do druhej hodiny ráno vo štvrtok.

 

V západnej oblasti Paríža Hauts-de-Seine, kde došlo k streľbe, demonštranti oblečení v čiernom vystrelili ohňostroj a petardy na bezpečnostné sily. Nad oblasťou, kde novinári Agence France-Presse videli zapáliť viac ako tucet áut, smetných košov a prekážok brániacim vstup autám, a vyvalil sa odtiaľ hustý kúdel dymu. Demonštranti postriekali steny jednej budovy nápismi, žiadali "spravodlivosť pre Nahela" a kričali "zabitie políciou".

 

Hasiči pracujú na tom, aby uhasili horiace auto pri demonštrácii v Nanterre, 27. júna 2023. (zdroj: France 24 / AFP / Zakaria Abdelkafi)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies