POZOR: Pred hororovými výťahmi v tomto meste odborník varuje!

NETKY.SK • 20 Október 2020, 12:4 • 2 min
POZOR: Pred hororovými výťahmi v tomto meste odborník varuje!

Mnohé slovenské výťahy už dávno doslúžili. Riskujú Spoločenstvá vlastníkov bytov, keď ich nevymieňajú, ale iba revitalizujú?

slovakia

left justify in out

V predchádzajúcom režime bola masívna bytová výstavba. Do bytov panelových typov boli vtedy inštalované nové výťahy, no tie pôsobením zubu času a opotrebovaním už presluhujú. Aj preto je veľmi dôležité pravidelne ich kontrolovať, o čom sme písali v predchádzajúcich článkoch seriálu o výťahoch.

 

Opotrebovanosť

V súčasnosti väčšina výťahov už doslúžila najideálnejšie by bolo vymeniť ich. No na to zväčša chýbajú financie. „Z nášho pohľadu je v súčasnosti najčastejším nedostatkom celková opotrebovanosť a technická zastaranosť výťahových zariadení, najmä tých typických, ktoré sa nachádzajú v bytových domoch z čias socialistickej výstavby,“ povedal Pavol Sloboda zo spoločnosti LIFTSTAV s.r.o.

 

Aj 40 rokov

Dodal, že ide o približne 30, ale dokonca aj 40-ročné výťahy. „Sú neraz ešte v pôvodnom stave, na hranici alebo až za hranicou svojej životnosti,“ zdôraznil s tým, že technická opotrebovanosť sa týka zväčša hlavných komponentov výťahu. „Výťahového stroja (hlučný chod, netesnosť prevodovky, vôľa elektromotora, opotrebovaná trakčná kladka, opotrebované nosné laná) či elektrickej výzbroje výťahu (nespoľahlivé a opotrebované reléové rozvádzače, pôvodná elektroinštalácia, opotrebované ovládacie tlačidlá),“ vymenoval.

 

 

Staré mesto

Medzi ďalšie poruchové časti výťahov patria nedostatky na ráme kabíny, napríklad v podobe opotrebovaných vodiacich čeľustí, ale aj zachytávačov klietok. „V bratislavskom Starom Meste môžete naraziť aj na výťahy, ktoré ešte nie sú vybavené obmedzovačom rýchlosti, prípadne na výťahy vybavené drevenými krídlami šachtových dverí s dvernými zámkami typu MOC,“ zdvihol varovný prst.

 

Nevyhovujú

Sloboda varoval, že ide už o výťahy, ktoré z pohľadu aktuálnych bezpečnostno-technických štandardov absolútne nevyhovujú.

 

 

Vinníci?

Sú však za zlé výťahy súčasnosti zodpovední komunisti, ktorí ich vybudovali a inštalovali pred štyridsiatimi rokmi? Ak napríklad rodičia darujú svojmu dieťaťu auto, sú za jeho opotrebovanosť o niekoľko rokov zodpovední práve oni?

 

Prečítajte si aj o tom, koľko výťahov už muselo byť odstavených, ale aj o ďalších hororových výťahoch. Pokračovanie nabudúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona