Vlna horúčav Cerberus sužuje juh Európy

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Vlna horúčav Cerberus sužuje juh Európy

Vlna horúčav sa preháňa časťami krajinami južnej Európy a severozápadnej Afriky, v najbližších dňoch sa očakávajú teplotné rekordy.

slovakia

left justify in out

Teploty v niektorých častiach Španielska, Francúzska, Grécka, Chorvátska a Turecka by mali prekročiť 40 stupňov Celzia. V Taliansku môžu teploty dosiahnuť až 48,8 °C. V desiatich mestách vrátane  Ríma, Bologne a Florencie bol vyhlásený červený stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. 

Na severe Talianska v utorok zomrel na následky kolapsu 44-ročný muž. Talianske médiá informovali, že 44-ročný robotník maľoval prechody pre chodcov v meste Lodi neďaleko Milána, následne skolaboval z horúčav a bol prevezený do nemocnice, kde neskôr zomrel.

"Čelíme neznesiteľnej vlne horúčav," napísal na Twitteri taliansky politik Nicola Fratoianni. "Verím, že počas najhorúcejších hodín sa prijímajú všetky užitočné opatrenia, aby sa predišlo tragédiám, ako je tá, ktorá sa dnes stala v Lodi." Viacerí turisti kolabujú kvôli úpalu, vrátane jedného Brita, ktorý skolaboval pred Koloseom v Ríme. 

 

 

Vlna horúčav Cerberus, pomenovaná podľa trojhlavého psa z gréckej mytológie, by mala v najbližších dňoch priniesť ešte extrémnejšie teploty. Španielsko už niekoľko dní trápi dusno a teploty dosahujúce 45 °C, nočné teploty vo veľkej časti neklesli pod 25 °C. Satelitná snímka zaznamenaná misiou Copernicus Sentinel odhalila, že teplota na súši v regióne Extremadura v utorok dosiahla 60 °C.

 

Podľa Met Office, by mali teploty vyvrcholiť v piatok. Horúčavy budú pravdepodobne pokračovať aj cez víkend a v Prahe sa očakávajú teploty až 36 °C, čo je výrazne nad júlovým priemerom. Najvyššia teplota v Európe bola nameraná v auguste 2021 pri Syrakúzach na talianskom ostrove Sicília, kde namerali 48,8 °C. V dôsledku horúčav vlani zomreli v Európe viac ako 60 000 ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
BBC/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies