Do kín dorazil prvý slovenský dokumentárny sci-fi film nakrútený na Antarktíde

NETKY.SK • 24 September 2020, 12:50 • 2 min
Do kín dorazil prvý slovenský dokumentárny sci-fi film nakrútený na Antarktíde

Zažite jedinečnú projekciu dystopickej sci-fi. Umelá inteligencia exponenciálne rastie a klimatická kríza je čoraz naliehavejšia a nezvratná.

slovakia

left justify in out

 

Frem je unikátnym dokumentom, ktorý odráža podobu nového sveta a zobrazuje svet prírody za hranicami ľudského vnímania skutočnosti.

 

Je výsledkom izolovaného nakrúcania v extrémnych podmienkach na Antarktíde. Film skúma túto nádhernú, ohrozenú krajinu vzrušujúco odľudštenou optikou neľudskej entity s vlastným vedomím.

 

Náhle prerušované fragmenty zvukov či hovoreného slova a roztekajúci sa obraz vytvárajú spolu s tajuplným vizuálnym spracovaním znepokojivú filozofickú reflexiu limitov antropocentrického myslenia.
 

"Frem" je slovo, ktoré nič neznamená; slovo, ktoré iba čosi pripomína. Jeho najbližší etymologický význam je v staroangličtine slovo "fremd" znamenajúci cudzie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Film Expanded (@film.expanded),

 

Pri pokuse vytvoriť univerzálnu umelú inteligenciu sa nevyhneme antropomorfickému uvažovaniu, pretože nemôžeme prekročiť hranice vlastnej mysle.

 

Film Frem je pokusom dostať sa za tieto hranice; pokusom vytvoriť neantropomorfický film. Je to audiovizuálny rekviem za druh Homo sapiens.

 

V prvom slovenskom dokumentárnom sci-fi nakrúcanom na Antarktíde objavuje umelá inteligencia nádherný, avšak zanikajúci svet.

 

Po krátkom úvode venovanom ľudskému druhu nás režisérka necháva celých sedemdesiat minút v pohybe nad povrchom takmer ľudoprázdnej Antarktídy a prepožičiava nám uhol pohľadu kamery vznášajúcej sa nad ľadovými kryhami.

 

"Frem je zážitkový film, chcela som, aby mal divák pocit, že je v hlave umelej inteligencie, aby si nemyslel, že je to len dron, ale nejaká entita, ktorá má vnútorný život," vysvetľuje Viera Čakányová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies