Španielska futbalistka Hermosová obvinila RFEF zo snahy zastrašiť hráčky

NETKY.SK • 19 September 2023, 13:45 • 2 min
Španielska futbalistka Hermosová obvinila RFEF zo snahy zastrašiť hráčky

MADRID - Futbalistka Jennifer Hermosová obvinila Španielsku futbalovú federáciu (RFEF) zo snahy "zastrašiť" hráčky. Trénerka Montse Tomeová nominovala pred zápasmi Ligy národov so Švédskom (22.9.) a Švajčiarskom (26.9.) niekoľko majsteriek sveta, ktorých bojkot účasti v reprezentácii stále trvá.

slovakia

left justify in out

Hráčky k tomuto kroku pristúpili po kauze medzi bývalým prezidentom RFEF Luisom Rubialesom a práve Hermosovou, ktorú funkcionár pobozkal po finále MS na pery. Tridsaťtriročná stredopoliarka v nominácii chýba, ale vyjadrila podporu svojim spoluhráčkam.

 

"Som presvedčená, že ide o ďalšiu stratégiu rozdelenia a manipulácie s cieľom zastrašiť a pohroziť nám právnymi dôsledkami a ekonomickými sankciami. Chcem ešte raz vyjadriť plnú podporu spoluhráčkam, ktoré boli nútené reagovať na ďalšiu nešťastnú situáciu spôsobenú ľuďmi, ktorí rozhodujú v RFEF," uviedla Hermosová na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

 

Podľa španielskeho športového práva sú pritom športovci povinní prijať nomináciu do národného tímu, pokiaľ nenastanú okolnosti, pre ktoré nie sú schopní hrať - napríklad zranenie. Hráčky žiadajú po odstúpení prezidenta i bývalého trénera Jorgeho Vildu aj výraznú obmenu realizačného tímu - chcú v ňom výraznejšie zastúpenie žien.

Samotný Rubiales poprel v piatok akékoľvek pochybenie pred najvyšším španielskym súdom. Funkcionár trval na tom, že bozk bol konsenzuálny. To Hermosová poprela a povedala, že federácia na ňu a jej rodinu tlačila, aby prejavila prezidentovi podporu bezprostredne po škandále. Štátni zástupcovia požiadali sudcu, aby zvážil vydanie zákazu priblížiť sa na vzdialenosť menšiu ako 500 metrov k Hermosovej. Zároveň aj povinnosť dostaviť sa na úrad každých 15 dní, aby sa zabezpečilo, že neutečie z krajiny. Rubiales oznámil odstúpenie v nedeľu 10. septembra, Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ho suspendovala ešte 27. augusta.

 

RFEF v reakcii na škandál prepustila aj reprezentačného trénera Vildu, ktorý má blízko ku kritizovanému prezidentovi. Vildu odvolalo nové vedenie federácie, ktoré sa sformovalo po odchode Rubialesa. Zároveň zverejnilo ospravedlnenie hráčkam národného tímu za "neprijateľné správanie nášho najvyššieho zástupcu". Dočasný šéf zväzu Pedro Rocha vo vyhlásení uviedol, že Rubialesov bozk Hermosovej poškodil povesť a medzinárodnú prestíž španielskej spoločnosti a ženského športu. Táto kauza môže krajine uškodiť v boji u usporiadanie MS 2030, o ktoré sa Španieli uchádzajú spoločne s Portugalskom a Ukrajinou.


V Španielsku minulý rok sprísnili zákon týkajúci sa sexuálnych útokov. Podľa prokuratúry hrozí Rubialesovi v prípade dokázania viny peňažná pokuta alebo trest väzenia od jedného až do štyroch rokov. Nový zákon odstránil rozdiel medzi "sexuálnym obťažovaním" a "sexuálnym útokom", trestá každý sexuálny akt, na ktorý jedna strana nedala súhlas.

Niekoľko bojkotujúcich Španielok prišlo na zraz do Madridu

 

Niekoľko futbalistiek Španielska, ktoré bojkotujú účasť v reprezentácii, pricestovalo v utorok do madridského hotela na zraz tímu pred zápasmi Ligy národov so Švédskom (22.9.) a Švajčiarskom (26.9.)., informovala agentúra AFP.

Päť z nich štrajkuje a žiada zmeny v Španielskej futbalovej federácii (RFEF). Po odstúpení prezidenta i bývalého trénera Jorgeho Vildu aj výraznú obmenu realizačného tímu - chcú v ňom výraznejšie zastúpenie žien.

Na zraz prišla Olga Carmonová, autorka víťazného gólu z finále uplynulých MS proti Anglicku. Pricestovali aj ďalšie štyri futbalistiky spolu s Atheneou del Castillovou, ktorá neštrajkuje. Podľa španielskych médií by sa ďalšie hráčky mali pripojiť neskôr v Olive.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies