Vo veku 75 rokov zomrel britský herec Tom Wilkinson

NETKY.SK • 30 December 2023, 21:44 • 2 min
Vo veku 75 rokov zomrel britský herec Tom Wilkinson

LONDÝN - Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu britský herec Tom Wilkinson, dvakrát nominovaný na Oscara a známy úlohami vo filmoch Do naha!, Michael Clayton, V spálni či Úžasný hotel Marigold.

slovakia

left justify in out

V oznámení, zverejnenom jeho agentom v mene hercovej rodiny, sa uvádzalo, že Wilkinson zomrel náhle doma. Ďalšie podrobnosti oznam nepriniesol.

 

Wilkinson bol najprv nominovaný na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied - na Oscara - v kategórii najlepší herec za rodinnú drámu V spálni z roku 2001. Na Oscara bol nominovaný aj v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Michael Clayton z roku 2007, kde bol hlavnou hviezdou George Clooney.


V Británii a mimo nej si ho mnohí filmoví fanúšikovia pamätajú z komédie Do naha! z roku 1997, v úlohe robotníka Geralda Coopera prepusteného z oceliarne, ktorý sa spoločne s niekoľkými ďalšími nezamestnanými mužmi snaží zarobiť si usporiadaním striptízovej show.

Herec sa objavil v desiatkach ďalších filmov, vrátane Batman začína, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Zamilovaný Shakespeare či Valkýra.


Wilkinsona ocenili v roku 2005 za jeho službu dramatickému umeniu, keď mu udelili vysoké vyznamenanie Rad britského impéria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AP / IMDB, Foto: People / WireImage / George Pimentel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies