Veľká noc okolo sveta: Francúzi pečú obrovskú omeletu, Gréci hádžu z okna staré hrnce

NETKY.SK • 31 Marec 2024, 08:30 • 2 min
Veľká noc okolo sveta: Francúzi pečú obrovskú omeletu, Gréci hádžu z okna staré hrnce

Veľká noc je najdôležitejším sviatkom v kresťanskom kalendári. Oslavuje vzkriesenie Ježiša Krista z mŕtvych, ako je opísané v Novom zákone Biblie. Je to sviatok nádeje a víťazstva nad smrťou.

slovakia

left justify in out

Veľkonočné sviatky sú jedným z najvýznamnejších období v kresťanskej tradícii. Každá krajina oslavuje Veľkú noc svojím vlastným spôsobom, pričom sa zachovávajú unikátne rituály a zvyky. Pozrime sa na to, ako sa Veľká noc oslavuje v rôznych častiach sveta.

Veľká noc je najdôležitejším sviatkom v kresťanskom kalendári. Oslavuje vzkriesenie Ježiša Krista z mŕtvych, ako je opísané v Novom zákone Biblie. Je to sviatok nádeje a víťazstva nad smrťou.

Dátum Veľkej noci sa mení každý rok. Vždy je to prvá nedeľa po prvom úplnom mesiaci, ktorý nasleduje po jarnej rovnodennosti (21. marca). V roku 2024 pripadá Veľká nedeľa na 31. marca.

Na Veľký piatok si kresťania pripomínajú ukrižovanie Ježiša, jeho smrť na drevenom kríži. Je to deň smútku v cirkvi, kedy sa zamýšľa nad Ježišovou bolesťou a utrpením. Veľká nedeľa je slávnostným dňom, kedy kresťania oslavujú vzkriesenie Ježiša. Jeho telo bolo po smrti uložené do hrobu, ale na tretí deň, v nedeľu, ho učeníci našli živého. To je dôvod, prečo sa Veľká nedeľa slávi ako deň nádeje a nového života.

Grécko: Rozbité hrnce a farebné vajíčka

Veľká noc v Grécku je obrovskou oslavou, ešte väčšou ako Vianoce. Gréci ju nazývajú “Pascha” a trvá celý týždeň, pričom prípravy, ako napríklad pôst, začínajú týždne vopred. Toto obdobie je pre Grékov veľmi vážne, aj pre tých, ktorí nie sú nábožensky založení. Je to čas na uctievanie, spoločenstvo a rodinné vzťahy. Poďme sa pozrieť na to, ako sa Veľká noc oslavuje v rôznych častiach Grécka.

Sedemtýždňové obdobie pred Veľkou nocou sa nazýva “Sarakosti”. Niektorí pravoslávni Gréci sa počas tohto obdobia pôstu zdržiavajú mäsa, mliečnych výrobkov, rýb a alkoholu. Pôst sa zvyčajne dodržiava počas posledného týždňa pôstu, medzi Kvetnou nedeľou a Veľkou sobotou. Grécki reštaurácie ponúkajú špeciálne jedlá pre pôstnych obdobie, tzv. “nistisima”.

V Grécku sa Veľkonočné vajíčka nevyrábajú z čokolády, ale sú to skutočné kuracie vajcia. Na Zelený štvrtok sa tieto vajíčka najprv uvária a potom sa farbia na červeno. Tento zvyk je tradičný a ženy ich farbia pomocou farbiva z cibulovej šupky.

Veľký piatok: Je to deň smútku, kedy dievčatá zdobia Epitafio (pohrebný nosidlá) a nesú ho v smútočnom sprievode.
Veľká sobota: Ceremoniál zmŕtvychvstania sa koná v kostoloch po celej krajine. Zvoní sa na dlhý čas. Večer je vrcholom Veľkej noci s polnočnou omšou. Na konci omše kňazi zdvihnú svoje lampy a volajú: “Xristos anesti!” (Kristus vstal z mŕtvych). Veriaci odpovedajú: “Alithos anesti!” (Skutočne vstal). Potom si zapália sviečky od kňazovho plameňa a vrátia sa domov, aby na prahu nad dverami urobili čierny kríž, ktorý má priniesť ochranu na nasledujúci rok.
Veľkonočná nedeľa: Je to najväčší náboženský sviatok roka. Tradične sa podáva polievka s názvom Magaritsa a jedlo sa červené vajce, ktoré sa lámu s inými ľuďmi na šťastie.

Francúzsko: Gigantická omeleta

Veľká noc v Francúzsku je plná zaujímavých tradícií a zvykov. Každá oblasť má svoje vlastné spôsoby osláv, ktoré sa viažu na históriu a kultúru. Pozrime sa na niektoré z nich.

V malom meste Bessières sa každý rok pripravuje gigantická omeleta z viac ako 15-tisíc vajec. Táto tradícia sa datuje do 19. storočia a slúži ako spôsob, ako sa stretnúť s rodinou a priateľmi a podeliť sa o jedlo.

Podľa legendy, počas Veľkej noci, zvony z kostolov odletia do Ríma a potom sa vrátia s čokoládovými vajíčkami pre deti. Tento zvyk je obľúbený najmä medzi deťmi. Francúzske deti sa tešia na hľadanie čokoládových vajíčok, ktoré sú ukryté v záhradách alebo doma. Tieto vajíčka sú často farebné a zdobené rôznymi vzormi.

V niektorých oblastiach Francúzska sa pečie špeciálna veľkonočná brioška s názvom Moana. Táto sladká pochúťka je obľúbená medzi deťmi.

USA: Veľkonočný vajíčkový beh

Veľká noc je jedným z najvýznamnejších kresťanských sviatkov v USA. Oslavy sú farebné, plné tradícií a zvykov. Pozrime sa na to, ako Američania oslavujú Veľkú noc.

Podobne ako v iných krajinách, aj v USA Veľkonočný králik skrýva farebné vajíčka a sladkosti pre deti. Po hľadaní vajíčok nasleduje populárny “Easter Egg Roll”, kde deti súčasne valcujú vajíčka dolu kopcom, dúfajúc, že ich vajíčko vyhrá preteky.

New York City je miestom, kde sa koná každoročný Veľkonočný sprievod na Fifth Avenue! Na tomto sprievode a súvisiacom Bonnet Festivale je dôležitým prvkom pokrývka hlavy: podobne ako na Kentucky Derby, aj New Yorkský Veľkonočný sprievod tradíciu náležite dodržiava a ľudia nosia úplne prehnané klobúky a čiapky.

Na južnom trávniku pred Bývalým domom v Bielom dome vo Washingtone, D.C., sa tradične konajú populárne Veľkonočné vajíčkové preteky. Najlepšie na tom je, že súčasťou pretekov je aj sediaci prezident USA ako rozhodca! Tieto preteky majú bohatú históriu a sú súčasťou Veľkonočných osláv už od roku 1878.

Mnoho Američanov chodí na Veľkonočnú nedeľu do kostola. Komunity organizujú špeciálne Veľkonočné služby s tradičnými zvykmi, ako je recitácia Veľkonočných básní detmi. Po službe sa rodiny oblečené do slávnostných jarných šiat stretávajú na veľkonočnom raňajkovaní.

Na Slovensku sa Veľkonočný pondelok nesie v znamení šibačky a oblievačky. Muži navštevujú ženy a dievčatá, striekajú ich vodou a jemne ich bičujú vrbovými prútikmi. Tieto akcie majú symbolický význam a pripomínajú obnovu a plodnosť. Ženy na oplátku pridávajú farebné stužky na prútiky a darujú chlapcom vajíčka a čokoládu.

Veľkonočné sviatky sú plné rôznorodých tradícií a zvykov. Bez ohľadu na miesto na svete, všetky tieto oslavy majú spoločný cieľ - osláviť obnovu, nádej a nový život. Nech už oslavujete Veľkú noc kdekoľvek, nezabudnite si vychutnať tieto jedinečné tradície a zdieľať ich s rodinou a priateľmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.mzv.sk, www.farawayworlds.com, www.publicholidays.eu, www.bbc.co.uk, www.travelmag.com foto: The Washington Post
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies