Vlastnícka spoločnosť amerických médií Vice a Motherboard vyhlásila bankrot

NETKY.SK • 17 Máj 2023, 19:00 • 2 min
Vlastnícka spoločnosť amerických médií Vice a Motherboard vyhlásila bankrot

NEW YORK - Spoločnosť stojaca za webovými stránkami Vice a Motherboard vyhlásila v USA bankrot a je pripravená na predaj skupine svojich veriteľov.

slovakia

left justify in out

Americká spoločnosť, ktorá vlastní médiá Vice a Motherboard vyhlásila v pondelok bankrot. Spoločnosť Vice Media Group, ktorej hodnota v roku 2017 bola 5,7 miliardy dolárov, by mohla byť prevzatá iba za 225 miliónov dolárov. Digitálny vydavateľ zameraný na mládež uviedol, že bude pokračovať vo svojej činnosti aj počas konkurzného konania. Dodáva, že „očakáva, že sa v priebehu dvoch až troch mesiacov ukáže ako finančne zdravá a silná je spoločnosť.“

 

Vice, ktorý bol založený v roku 1994 ako tzv. edge (okrajový) časopis s názvom Voice of Montreal od tvorcov Shane Smitha, Gavina McInnesa a Suroosha Alviho, v súčasnosti pôsobí vo viac ako 30 krajinách.

 

img

zakladatelia Vice: Shane Smith a Suroosh Alvi

 

Kedysi bola ohlasovaná ako súčasť predvoja spoločností, ktorých cieľom bolo narušiť tradičné mediálne prostredie s kontroverzným obsahom zameraným pre mládež, ktorý zahŕňa tlač, udalosti, hudbu, online veci či televízne a celovečerné filmy.

 

Po návšteve kancelárie Brooklynskej firmy v roku 2012 mediálny magnát Rupert Murdoch tweetoval: ,,Kto počul o médiách VICE? Dravé, zaujímavé úsilie zaujať mileniálov, ktorí nečítajú ani nepozerajú zavedené médiá. Celosvetový úspech."

 

 

 

Medzi predošlé obsahy, ktoré svojim spôsobom preslávili Vice, patrili ,,Moja cesta dovnútra Islamského štátu," v ktorej novinár Vice nakrúcal po boku teroristickej skupiny v Sýrii; či reportáž slávnej basketbalovej hviezdy Dennisa Rodmana a tím Harlem Globetrotters na výlete „športovej diplomacie“ do Severnej Kórey.

 

reportáž „športovej diplomacie“ v Severnej Kórey

 

Najnovšie obsahy zahŕňajú dokumentárne filmy o kontroverznom influencerovi Andrewovi Tateovi a film o ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom od herca Seana Penna.

 

Medzi investorov Vice Media Group patria Fortress Investment Group, Monroe Capital a Soros Fund Management – ​​firma založená správcom fondu a kontroverzným miliardárom Georgeom Sorosom.

 

Nádejou spočiatku bolo, že Vice bude žať finančné odmeny z prilákania miliónov mladších čitateľov prostredníctvom sociálnych sietí, ako sú Facebook a Instagram. Príjmy spoločnosti sú však už niekoľko rokov nemenné, pričom sa im moc nedarí dosiahnuť zisk. Vice mala aj isté plány na zverejnenie fúzie, no tie však zlyhali.

 

„Problém s Vice a všetkými podobnými webovými stránkami spočíva v tom, že nikdy skutočne nevypracovali obchodný model pre bezplatnú online žurnalistiku,“ povedal pre BBC Joseph Teasdale, vedúci technického oddelenia Enders Analysis. Webové stránky ako Vice vznikli v rovnakom čase, keď boli prvé americké domény ešte v plienkach a začali sa vtedy objavovať i technologické start-upy. "V tom čase existovala tendencia zaobchádzať so všetkým ako so softvérom, kde vopred investujete, priťahujete kopu používateľov, a nakoniec, keď ste dosť veľkí, stávate sa neuveriteľne ziskoví," povedal Teasdale. ,,Ukázalo sa však, že obsah takto nefunguje - ak chcete, aby sa ľudia stále vracali na vašu webovú stránku, alebo aby sa dostali k novým ľuďom na nových trhoch, musíte stále utrácať za nový obsah. A napokon časť obsahu Vice bola dosť drahá žurnalistika, ktorá zahŕňala cesty po celom svete." zhodnotil Teasdale.

 

Minulý mesiac spoločnosť Vice oznámila prepúšťanie po tom, čo bol ukončený jej hlavný televízny program. BuzzFeed, ďalšia priekopnícka online platforma, tiež nedávno oznámila, že zatvára svoju spravodajskú divíziu a prepúšťa 15 % svojej pracovnej sily v dôsledku vážnych finančných problémov a prepadu príjmov z reklamy.

 

Vice Media požiadalo o ochranu proti bankrotu (Chapter 11 bankruptcy protection), čo je postup, ktorý odkladá záväzky americkej spoločnosti voči veriteľom a dáva jej čas na reorganizáciu dlhov alebo predaj častí podniku. Pri vyhlásení bankrotu, Bruce Dixon a Hozefa Lokhandwala, zástupcovia riaditeľa, povedali: ,,Tento urýchlený proces predaja pod dohľadom súdu posilní spoločnosť a postaví Vice do pozície pre dlhodobý rast." Veritelia Vice schválili 20 miliónov dolárov na udržanie firmy v procese bankrotu. Počas tejto doby môžu iné firmy predkladať ponuky na „vyššie alebo lepšie“ služby pre mediálnu spoločnosť. Ak tieto ponuky nebudú úspešné, veritelia Vice Media získajú vydavateľa za 225 miliónov dolárov. Predpokladá sa, že proces predaja potrvá približne dva až tri mesiace.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies