Vo veku 94 rokov zomrel britský vedec Peter Higgs, laureát Nobelovej ceny

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 07:30 • 2 min
Vo veku 94 rokov zomrel britský vedec Peter Higgs, laureát Nobelovej ceny

EDINBURGH - Vo veku 94 rokov zomrel britský vedec a nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Peter Higgs. S odvolaním sa na Edinburskú univerzitu o tom v utorok (9. 4.) informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Teoretický fyzik už v roku 1964 predpovedal existenciu častice nazvanej neskôr Higgsov bozón. Existenciu tejto„božskej častice“ sa ďalším vedcom podarilo potvrdiť až v roku 2012.

Higgs sa narodil 29. mája 1929 v meste Newcastle a vyštudoval fyziku na londýnskej King’s College, kde v roku 1954 získal doktorát. Po krátkom pôsobení na Edinburskej univerzite v rokoch 1954 – 1956 prešiel do Londýna, aby sa v roku 1960 vrátil do Edinburghu, kde začal prednášať na ústave matematickej fyziky.

Higgsov bozón, po ktorom vedci pátrali desiatky rokov, je jedným zo základných stavebných kameňov súčasnej fyziky. Potvrdzuje platnosť terajšej teórie vzniku vesmíru a vysvetľuje, ako získali ostatné častice hmotnosť.

Higgs a nezávisle od neho aj François Englert existenciu častice predpovedali v roku 1964. V júli 2012 ich predpoklady potvrdili experimenty v obrovskom hadrónovom urýchľovači (LHC). Výsledky pokusov sa s predpokladanými hodnotami zhodovali až na 95 percent.

Nájsť Higgsov bozón bolo veľmi zložité. „Žije veľmi krátko. To je milióntina miliardtiny miliardtiny sekundy. Je to čas, ktorý si nevieme predstaviť,“ vysvetlil český fyzik Jiří Chýla po udelení Nobelovej ceny pre Higgsa a Englerta v roku 2013.

V marci 2013 Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) oznámila, že nové pokusy na subatomárnej častici čoraz viac preukazujú, že by mohlo ísť o takzvaný Higgsov bozón. Podľa vedcov už je fakticky iba otázkou, či ide o „štandardný“ bozón či niektorý z jeho variantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: Newswav / Getty Images / Peter Macdiarmid
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies