OSN hlási 450 prípadov mučenia zadržaných demonštrantov v Bielorusku

NETKY.SK • 4 September 2020, 19:14 • 2 min
OSN hlási 450 prípadov mučenia zadržaných demonštrantov v Bielorusku

ŽENEVA/MINSK – Experti OSN vyzvali Bielorusko, aby zastavilo mučenie zadržaných osôb. Úrady musia okamžite ukončiť porušovanie ľudských práv a bojovať proti beztrestnosti, tvrdia ľudskoprávni experti svetovej organizácie.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie OSN

Experti OSN na ľudské práva obviňujú úrady v Bielorusku z mučenia zadržaných osôb. Od tamojších kontroverzných prezidentských volieb z 9. augusta dostali správy o 450 zdokumentovaných prípadoch mučenia a zlého zaobchádzania.

 

„Sme krajne znepokojení stovkami tvrdení o mučení a inom zlom zaobchádzaní v policajnej väzbe," uviedli vo vyhlásení osobitný spravodajca OSN pre problematiku mučenia Nils Melzer a 14 ďalších ľudskoprávnych expertov svetovej organizácie.

 

img


Medzi správami, ktoré dostali odborníci OSN, boli aj informácie o násilí páchanom na ženách a neplnoletých. Dostali tiež sťažnosti na prípady znásilnenia.

 

„Nijaké okolnosti, či už ide o vnútornú politickú nestabilitu alebo akýkoľvek iný výnimočný stav, nemožno použiť na vykonanie, tolerovanie alebo ospravedlnenie násilia," uviedli odborníci z OSN.

 

Vo vyhlásení experti OSN vyzvali bieloruské úrady, aby takéto konanie bezodkladne zastavili a vyvodili zodpovednosť voči policajtom, ktorí zadržaných podľa správ beztrestne ponižovali a bili.

Počas prvých dní povolebných demonštrácií bezpečnostné zložky v rámci brutálnych zásahov zadržali takmer 7000 ľudí a stovky protestujúcich zbili. Šesť osôb zmizlo dosiaľ bez stopy a najmenej traja zomreli.

 

 

Opozícia žiada prepustenie zadržaných

Opozičná Koordinačná rada vyzvala bieloruské úrady na dialóg o riešení krízy, ktorá v krajine vypukla po prezidentských voľbách z 9. augusta. Vo vyhlásení opozicie sa zdôrazňuje, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko by nemal rozmnožovať rady politických väzňov, ale prepustiť tých, ktorí sú za mrežami.

 

„Zatýkanie, obviňovanie z trestných činov, hanobenie a zastrašovanie nespokojencov - to sú všetko prejavy konfrontácie," uvádza sa vo vyhlásení.

 

V  bieloruských voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil Lukašenko so ziskom vyše 80 percent hlasov. Po vyhlásení výsledkov, ktoré opozícia označila za sfalšované, vypukli v Minsku a ďalších bieloruských mestách masové protesty, ktoré doposiaľ neustali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies