Potešujúca správa pre dopravcov. Daňové a poplatkové zaťaženie autodopravcov by sa malo znížiť

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 16:30 • 2 min
Potešujúca správa pre dopravcov.  Daňové a poplatkové zaťaženie autodopravcov by sa malo znížiť

Bratislava - Daňové a poplatkové zaťaženie slovenských autodopravcov by sa malo znížiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z motorových vozidiel skupiny poslancov OĽANO a Sme rodina, ktorý Národná rada (NR) SR vo štvrtok posunula do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Ak autodopravca zaplatí za kalendárny rok na mýte v SR viac ako 50 % dane z motorových vozidiel pripadajúcej na ním vlastnené auto, podľa návrhu by sa mu táto daň znížila o 50 %. Dopravcovi, ktorý uhradí na mýte menej ako 50 %, ale viac ako 5 % dane z motorového vozidla, by sa znížila daň o výšku zaplateného mýta. Tým, ktorí na mýte zaplatia ročne menej ako 5 % dane z motorových vozidiel, by sa daň neznižovala. "Sektor autodopravy na Slovensku je v súčasnosti nadmerne daňovo zaťažený oproti okolitým štátom V4, ale aj v porovnaní s ďalšími členskými štátmi Európskej únie. V Slovenskej republike máme takmer najvyššie daňové zaťaženie, vyššie je iba v Írsku," upozornili predkladatelia. Cieľom predkladaného návrhu je tak znížiť negatívne dopady na súčasnú hospodársku situáciu v sektore autodopravy na Slovensku a odstrániť nadmerné daňové a poplatkové zaťaženie slovenských autodopravcov v porovnaní s okolitými štátmi V4. Zároveň v novele navrhujú flexibilnejšie upraviť vznik a zánik daňovej povinnosti, odbúrať zbytočnú byrokraciu a znížiť finančnú záťaž úradov a samotných daňovníkov. Účinnosť novely navrhujú od 1. januára 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies