Členovia OPEC podporujú predĺženie ťažobných limitov, pridal sa aj Irán

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 15:12 • 2 min
Členovia OPEC podporujú predĺženie ťažobných limitov, pridal sa aj Irán

VIEDEŇ - Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) podporujú predĺženie doterajšieho rozsahu obmedzovania ťažby ropy, a to minimálne o šesť mesiacov. Platnosť pôvodného programu sa skončila v nedeľu 30. júna.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia 14 krajín ropného kartelu sa zišli v pondelok vo Viedni, aby rokovali o budúcnosti programu obmedzovania produkcie. Schôdzka je rozložená do dvoch dní, v utorok (2. 7.) budú členovia OPEC diskutovať o programe s krajinami mimo ropného kartelu na čele s Ruskom.

 

Najväčší producent v rámci OPEC, Saudská Arábia, predĺženie programu ťažobných limitov podporuje a rovnako sa vyjadrili aj predstavitelia Iraku a najmä Ruska, najväčšieho producenta mimo kartelu. Šance najnovšie ešte zvýšil Irán.

 

Iránsky minister ropného priemyslu Bidžán Zangání novinárom v pondelok povedal, že podporí predĺženie ťažobných limitov o ďalších šesť až deväť mesiacov. Rozhodnutie Teheránu predstavuje obrat v jeho doterajšom postoji, keďže v minulom období so Saudskou Arábiou, ktorá je spojencom USA, zvyčajne nesúhlasil.

 

 

"Nemám problém s obmedzovaním produkcie...bude to bezproblémová schôdzka, keďže môj postoj je jednoznačný," povedal Zangání po príchode do Viedne.

 

Dal však najavo nespokojnosť s tým, že ruský prezident Vladimir Putin už na samite skupiny G20 v Osake informoval o dohode ešte predtým, než zasadne OPEC vo Viedni.

 

Putin v Osake vyhlásil, že sa dohodol s predstaviteľmi Saudskej Arábie na predĺžení doterajšieho programu o šesť, prípadne aj o deväť mesiacov. Limity na ťažbu ropy zo strany takzvanej OPEC+ by tak mohli platiť až do konca marca 2020.

 

"Podľa mňa je dôležité, aby OPEC zostal OPEC-om. Nemá autoritu a je na pokraji krachu," povedal iránsky minister. Dodal, že Irán sa nechystá OPEC opustiť, ale obáva sa, že takýmto spôsobom OPEC skončí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies