Vlak, ktorý nikam nevedie. Luxusná atrakcia s výhľadom na divokú prírodu

NETKY.SK • 14 Február 2024, 15:00 • 2 min
Vlak, ktorý nikam nevedie. Luxusná atrakcia s výhľadom na divokú prírodu

Južná Afrika je domovom jedných z najluxusnejších nostalgických ciest vlakom na svete. Pre niektorých nadšencov je však hlavnou atrakciou krajiny vlak, ktorý nikam nevedie.

slovakia

left justify in out

Vlak na moste je totiž hotel v Skukuze v Krugerovom národnom parku, ktorý je jednou z najväčších afrických rezervácií a súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Skladá sa zo súpravy vlakových vozňov zrekonštruovaných na 24 moderných apartmánov s balkónmi a bazénom s výhľadom na rieku Sabie. Taktiež spája luxusné ubytovanie s výhľadom na divokú prírodu vrátane pozorovania africkej "veľkej päťky" - levov, leopardov, nosorožcov, slonov a byvolov.

Generálny riaditeľ spoločnosti Motsamayi Tourism Group Jerry Mabena, ktorá hotel vlastní, hovorí, že tento podnik sa vracia k prvým dňom parku, keď v 20. rokoch 20. storočia prechádzali cez Kruger parné vlaky na železničnej trati Selati.

Vlaky boli kedysi pre turistov pri ceste do Krugeru veľmi dôležité a dokonca sa na tom istom moste, kde dnes stojí hotel, aj parkovalo cez noc. Nová železničná trať vybudovaná na okraji Krugeru v 70. rokoch 20. storočia vyradila trať a most Selati, ale v roku 2016 vznikla myšlienka most obnoviť.

"Našou myšlienkou bolo zopakovať si túto skúsenosť v určitej forme," hovorí Mabena. "Keď sa nám naskytla príležitosť kúpiť od spoločnosti Transnet, ktorá je naším prevádzkovateľom železničnej logistiky v Južnej Afrike, staré vyradené vozne, nemohli sme túto myšlienku odmietnuť."

Interiéry vozňov boli zrenovované v modernom štýle, aj keď s niekoľkými prvkami art deco. "Snažili sme sa nájsť vzhľad, ktorý by nebol koloniálny," hovorí Mabena.

Ak si hostia nechajú pootvorené závesy, môžu sa zobudiť s úsvitom a zachytiť prvé náznaky života vonku z okien orientovaných na východ. Rieka je ústredným bodom divokej prírody, čo znamená, že hostia môžu stráviť celý deň leňošením na balkónoch alebo plávaním v bazéne a zároveň sledovať aktivity pod sebou. "Hrochy vrčiace pod kočom priťahujú ľudí, ktorí chcú byť v divočine, ale nechcú byť no nej ponorení," hovorí Mabena.

Záhradníci vysadili na pozemku hotela pôvodné druhy rastlín a starajú sa o "kuchynskú záhradu", ktorej produkty sa používajú v reštaurácii Kruger Shalati. V rafinovanom prostredí sa podávajú miestne špeciality, ako napríklad krokodíl, divina a carpaccio z jarabice.

Po oneskorení výstavby, ktoré spôsobila pandémia COVID-19, bol hotel otvorený v decembri 2020 a víta hostí už štvrtú letnú sezónu.

Cena dvojlôžkových a dvojposteľových izieb na palube vlaku sa začína od 530 USD na osobu na noc pre zahraničných hostí, pričom pri dlhších pobytoch sa poskytujú zľavy. Ceny za ubytovanie pritom zahŕňajú všetky jedlá, niektoré nápoje, dve jazdy Jeepom v divočine a letiskový transfer.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN, Foto: Kruger Shalati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies