Bývalú sudkyňu Urbanovú odsúdili za prijímanie úplatku!

NETKY.SK • 14 August 2021, 11:38 • 2 min
Bývalú sudkyňu Urbanovú odsúdili za prijímanie úplatku!

BANSKÁ BYSTRICA - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v piatok 13.8. uznal bývalú sudkyňu Máriu Urbanovú za vinnú z prijímania úplatku a uložil jej trest.

slovakia

left justify in out

Urbanová dostala trest odňatia slobody vo výmere troch rokov, avšak s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov.  Zároveň jej uložili aj probačný a mediačný dohľad. Ich súčasťou bude povinnosť obvinenej zúčastniť sa hlavných pojednávaní v trestných veciach korupcie. Tiež jej uložil peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. Ak by bol výkon peňažného trestu úmyselne zmarený, sudca uloží obvinenej náhradný trest odňatia slobody na 12 mesiacov. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa proti nemu odvolať.

 

img

 

Prečítajte si: Trestné stíhanie Jozefa Brhela je podľa Maroša Žilinku dôvodné!

 

„Morálne som zlyhala. Je mi to strašne ľúto, nikomu neprajem to, čo prežívam, bude ma to prenasledovať celý život. Aj napriek tomu si stojím za svojimi rozhodnutiami, boli zákonné a spravodlivé,“ uviedla podľa portálu pravda.sk Urbanová pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu.


Polícia 20. januára pri akcii Plevel 2 zadržala žilinskú sudkyňu Evu Kyselovú a tiež emeritnú sudkyňu Máriu Urbanovú. Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej podľa zákona. Obvinené mali podľa polície od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.

 

Možno vás zaujme: Špecializovaný trestný súd zamietol žiadosť Vladimíra Pčolinského o prepustenie z väzby


Evu Kyselovú vzal po zadržaní Špecializovaný trestný súd do väzby. Keďže obvinená Mária Urbanová s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracovala, vyšetrovateľ v jej prípade väzbu nenavrhol.

 

Súvisiaci článok: Žilinská sudkyňa Eva K., ktorá údajne brala tisícové úplatky, má byť stíhaná väzobne

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies