Rómov v Európe trápi chudoba a slabé vyhliadky na zamestnanie a vzdelanie

NETKY.SK • 25 Október 2022, 13:09 • 2 min
Rómov v Európe trápi chudoba a slabé vyhliadky na zamestnanie a vzdelanie

BRUSEL - Veľká väčšina Rómov v celej Európe je aj naďalej vystavená riziku chudoby. Európska agentúra pre základné práva v správe "Rómovia v 10 európskych krajinách", ktorá sa zaoberá aj situáciou Rómov na Slovensku, poukazuje na malý pokrok od posledného prieskumu v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Hoci došlo k určitému zlepšeniu, všeobecným zistením je, že rómske rodiny stále žijú v šokujúcich podmienkach a ich vyhliadky na vzdelanie a zamestnanie sú slabé. Prieskum sa konal na vzorke 8500 rómskych respondentov s informáciami o viac ako 20.000 členoch domácností v Českej republike, Grécku, Chorvátsku, Maďarsku, Portugalsku, Rumunsku, Severnom Macedónsku, Srbsku, Španielsku a Taliansku, pričom agentúra FRA podporila aj zber vnútroštátnych údajov o Rómoch v Bulharsku a na Slovensku. Údaje za Slovensko ukázali, že 14 percent Rómov zažilo obťažovanie motivované nenávisťou z etnického dôvodu, čo je však výrazný - 23-percentný pokles - v porovnaní s rokom 2016. Hodnota je tiež pod priemerom EÚ, ktorý je 17 percent. Okolo 28 percenta Rómov na Slovensku hlásilo, že žije v domácnostiach bez vody z vodovodu - rovnaký problém má iba jedno percento celkovej slovenskej populácie. V oblasti vzdelávania platí, že iba každý štvrtý slovenský Róm (28 percent) vo veku 20 - 24 rokov má ukončené aspoň vyššie stredoškolské vzdelanie, čo je o 10 percent menej ako bolo v roku 2016. Takmer polovica Rómov na Slovensku (45 percent) sa pri hľadaní práce cítila diskriminovaná, čo je oveľa viac ako priemer EÚ, ktorý je 33 percent. Prieskum v spomínaných štátoch naznačil, že 80 percent opýtaných Rómov je vystavených riziku chudoby, kým priemer všetkých obyvateľov EÚ je na úrovni 17 percent. Okrem toho 22 percent z nich žije v domácnosti bez prívodu vody a 33 percent nemá vnútorné splachovacie záchody. Celkovo však počet Rómov žijúcich v nedostatočných podmienkach, pokiaľ ide o bývanie, klesol zo 61 percent v roku 2016 na súčasných 52 percent. Podľa údajov FRA žije 29 percent rómskych detí v domácnosti, kde niektorá osoba išla aspoň raz za predchádzajúci mesiac spať hladná, a len 44 percenta rómskych detí sa zúčastňuje na predškolskom vzdelávaní. V sledovaných krajinách má platenú prácu 43 percent Rómov, pričom priemerná miera zamestnanosti v EÚ bola v roku 2020 na úrovni 72 percent. Všeobecne 25 percent Rómov má pocit, že počas predchádzajúceho roka zažili diskrimináciu v každodennom živote či už pri hľadaní zamestnania, v práci, v oblasti bývania, v zdravotníctve alebo v procese vzdelávania. Prieskum poukázal aj na jasný rozdiel v očakávanej dĺžke života medzi Rómami a celkovou populáciou - Rómovia a Rómky žijú o deväť, respektíve jedenásť rokov kratšie ako všeobecná populácia v krajinách, v ktorých sa uskutočnil prieskum. FRA upozornia, že aj napriek preukázaným snahám, jednotlivé krajiny stále nedosahujú ciele stanovené v desaťročnom pláne EÚ na podporu Rómov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies