Minister Naď dnes predostrel, s ktorou krajinou by rád posilnil bilaterálne vzťahy

NETKY.SK • 8 September 2020, 15:20 • 2 min
Minister Naď dnes predostrel, s ktorou krajinou by rád posilnil bilaterálne vzťahy

BRATISLAVA - Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes na rezorte obrany prijal diplomatických zástupcov Cyperskej a Kazašskej republiky. Hlavnými témami rozhovorov boli v oboch prípadoch aktuálna situácia v oblasti obrany a bezpečnosti, skúsenosti s bojom proti šíreniu COVID-19, ako aj priority vedenia rezortu obrany vrátane modernizácie Ozbrojených síl SR a možnosti prehĺbenia bilaterálnej spolupráce.

slovakia

left justify in out

Silné vzťahy aj počas koronakrízy

Počas prvého stretnutia ministra s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Cyperskej republiky Nicosom P. Nicolaouom od jeho nástupu do funkcie spoločne ocenili nadštandardné vzťahy oboch krajín a vzájomnú spoluprácu aj počas pandémie COVID-19.

 

img

 

"Prostredníctvom Vzdušných síl OS SR sme napríklad zabezpečovali prevoz občanov v rámci repatriácií na Slovensko aj Cyprus. Okrem spolupráce počas pandémie je však vynikajúcim príkladom aj naša už 19-ročná účasť v mierovej misii UNFICYP," vyzdvihol minister J. Naď.

 

Vojenská misia na Cypre

Zároveň dodal, že aj v súčasnosti pôsobí na Cypre celkovo 241 slovenských profesionálnych vojakov, ktorí zabezpečujú integritu nárazníkového pásma a udržanie vojenskej rovnováhy.

 

img

 

S Kazachstanom vo vojenskej oblasti 

Šéf rezortu obrany dnes rokoval aj s veľvyslancom Kazašskej republiky Romanom Vasilenkom. Počas úvodného stretnutia diskutovali o aktuálnom dianí, prioritách rezortu, a zhodnotili tiež potenciál spolupráce s ohľadom na zapojenie domáceho obranného priemyslu. Minister Naď ho informoval aj o príprave nových strategických dokumentov.

 

 

"Verím, že v budúcnosti nájdeme také oblasti, ktoré posilnia prehĺbenie spolupráce oboch krajín, keďže už v minulosti bola za týmto účelom podpísaná medzivládna dohoda vo vojensko-technickej spolupráci," poznamenal šéf rezortu obrany.

 

Ako to vyzerá s Nórskom? 

Okrem veľvyslancov Cypru a Kazachstanu dnes minister obrany Jaroslav Naď diskutoval aj s veľvyslankyňou Slovenskej republiky v Nórskom kráľovstve Denisou Frelichovou. Hovorili spolu najmä o možnej spolupráci pri výmene skúseností z velenia a riadenia vojenských operácií, ako aj z boja proti dezinformáciám. Ocenili tiež intenzívnu cezhraničnú spoluprácu oboch krajín a zhodli sa na ďalšom prehlbovaní bilaterálnych vzťahov v oblasti obrany a bezpečnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies