Španieli skúmajú možnosti miešania vakcín od rôznych výrobcov

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 13:49 • 2 min
Španieli skúmajú možnosti miešania vakcín od rôznych výrobcov

MADRID - Výskumníci v Španielsku zo zdravotníckeho inštitútu Carlosa III. chcú preveriť účinky miešania očkovacích látok od rôznych výrobcov.

slovakia

left justify in out

Španielski zdravotníci začali mladým ľuďom, ktorí dostali prvú dávku vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, podávať vakcíny Pfizer-BioNTech. Účastníci sú súčasťou vládnej štúdie.

 

img


Výskumníci zo zdravotníckeho inštitútu Carlosa III. chcú preveriť účinky miešania očkovacích látok od rôznych výrobcov, keďže po potvrdení súvislosti vakcíny od AstraZeneca s možným výskytom veľmi zriedkavých krvných zrazenín, hľadajú alternatívy pre ľudí, ktorí už dostali prvú dávku tejto látky. Podľa expertov je pritom riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré so sebou nesie vakcína britsko-švédskej spoločnosti, nižšie, ako to, ktoré hrozí zdravým ženám užívajúcim antikoncepciu.

 

Súvisiaci článok: Čínski výrobcovia zvažujú miešanie svojich vakcín

Do štvrtka podali vakcínu Pfizer-BioNTech ako druhú dávku 400 ľuďom, pričom ďalších 200 ľudí do štúdie prijali ako kontrolnú skupinu. Do výskumu sa zapojilo päť veľkých nemocníc v Španielsku a výsledky očakávajú v polovici mája. Prvú dávku vakcíny od AstraZeneca dostali v krajine asi dva milióny ľudí vo veku do 60 rokov, kým španielske úrady túto látku v uvedenej vekovej skupine prestali používať. Jednotlivci, ktorí dostali prvú dávku 8. februára, by mali podľa odporúčania výrobcu dostať druhú do 8. mája, no oneskorenie podľa úradov nepredstavuje hrozbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies