Matovič je pripravený aj na trojkoalíciu! Je na strane Za ľudí, ako sa rozhodne

NETKY.SK • 5 Marec 2020, 06:42 • 2 min
Matovič je pripravený aj na trojkoalíciu! Je na strane Za ľudí, ako sa rozhodne

BRATISLAVA - Pokiaľ by sa strana Za ľudí rozhodla nevstúpiť do vlády s SaS a Sme rodina, hnutie OĽaNO je pripravené aj na variant trojkoalície. Po stredajšom rokovaní s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom to povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Traja sú už istí

Kollár tento postup potvrdil a povedal, že jeho hnutie za OĽaNO stojí. "My sme pripravení, takáto vládna väčšina by mala 83 mandátov, čo je dostatočná rezerva, a aj dostatočne v pokoji by sme fungovali. Je to na strane Za ľudí, aby sa pridali. My sme viac-menej rozhodnutí - SaS, Sme rodina a my - do toho ísť," reagoval Matovič.

 

img

 

Možné stretnutie lídrov

Možný budúci premiér SR podotkol, že skôr bude stáť pri tých, ktorí sa od začiatku postavili za plnenie sľubov, ako pri tých, čo trucujú. Matovič s Kollárom zároveň uviedli, že ak predsedníctvo strany Za ľudí v dnešných hodinách odsúhlasí vstup do koalície s OĽaNO, SaS a Sme rodina, lídri všetkých štyroch strán by sa ešte v ten deň mohli stretnúť.

 

img

 

Po schválení vyjednávacie tímy

Líder OĽaNO tiež skonštatoval, že bez Sme rodina by bola väčšina v parlamente len veľmi tesná. Po verdikte strany Za ľudí by mali spoločnú koalíciu ešte schvaľovať predsedníctvo OĽaNO a Sme rodina. Následne sa podľa Matovičových slov zídu vyjednávacie tímy. "Už pôjdeme viac do hĺbky, už sa budú riešiť do hĺbky programové otázky. (...) Potom je už naozaj pred nami programové vyhlásenie vlády," dodal líder hnutia, ktoré vyhralo parlamentné voľby 2020.

 

img

 

OĽaNO myslí aj na novinárov

Na Kiskove pochybnosti v súvislosti s prípadnými nomináciami zo Sme rodina chce Matovič odpovedať návrhom na vytvorenie fondu pre investigatívnu žurnalistiku. Tak by sa podľa neho zabezpečila objektívna a nespochybniteľná kontrola. S vytvorením fondu by súhlasil aj Kollár. Matovič vytvorenie fondu nepovažuje za kupovanie novinárov. "Tak, ako si teraz platíme verejnoprávnu televíziu vo verejnom záujme, neznamená, že si ju kupujeme," doplnil.

 

img

 

Predbežná výška by bola 10 miliónov eur ročne, fond by bol pomenovaný na počesť Jána Kuciaka. "Zástupcovia jednotlivých redakcií by rozhodovali o určení prostriedkov," povedal Matovič s tým, že takto chcú ukázať svoje čisté úmysly.

 

Otázka verejných bytov

Kollár sa zároveň ospravedlnil predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi za svoje odkazy cez médiá. Uistil, že napríklad otázku stavby nájomných bytov si vysvetlia odborné skupiny. Matovič avizoval, že v pondelok (9. 3.) sa stretne vyše 15 slovenských ekonómov spolu s rakúskymi odborníkmi, ktorí pracovali na projekte nájomných bytov.

 

img

 

Neistý počet vládnych strán 

Kollár nechcel odpovedať na otázku, o ktoré ministerstvá by mal definitívne záujem. "Dnes nevieme, či budeme traja alebo štyria, počkajme si na zajtra," reagoval.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies