AKTUALIZÁCIA: Mikulec ostáva vo funkcii, plénum ho neodvolalo

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 11:34 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Mikulec ostáva vo funkcii, plénum ho neodvolalo

BRATISLAVA - Mimoriadne rokovanie k odvolávaniu Mikulca inicioval Smer-SD. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 18:15 (30. 3. 2022)

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho v stredajšom hlasovaní neodvolali. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho v stredajšom hlasovaní neodvolali. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi bolo len 46 poslancov zo 102 prítomných. Proti hlasovalo 51 poslancov, 48 boli neprítomní. Na hlasovanie neprišli poslanci za Sme rodina, za odvolanie Mikulca hlasovali opoziční poslanci, proti boli poslanci koalície, pričom niektorí členovia klubu SaS sa zdržali.

 

Správu budeme aktualizovať.

 

 

Pôvodná správa:

 

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Rozhodla o tom na svojom stredajšom rokovaní.

 

Vláda tvrdí, že ide iba o jeden z mnohých pokusov o odvedenia pozornosti od všetkých činností súvisiacich s riadením štátu v čase bezprecedentnej situácie, akou vojna na Ukrajine a jej vplyv na Slovensko bezpochyby je.

 

img

 

„Obsahová kvalita predkladaného návrhu poukazuje nanajvýš na nízku argumentačnú úroveň jej spracovateľa, ale, naopak, veľmi vysokú mieru populizmu. Od prvého dňa vypuknutia konfliktu boli na všetkých hraničných priechodoch prítomné útvary ministerstva vnútra – krízové riadenie a okresné úrady, spolu s Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom a postupne sa k nim pripájali aj zložky iných rezortov," uviedli v predloženom materiáli.

 

Prečítajte si tiež: Kritizovať nákup postelí a matracov je úbohé, vyhlásil Roman Mikulec

 

Kabinet poukazuje na to, že pri zabezpečovaní potrebných materiálno-technických komodít pre utečencov a operujúce zložky štátu v takejto krízovej situácii bola kľúčová okamžitá pomoc.

 

„Ani v jednom z medializovaných prípadov nedošlo k zneužívaniu právomocí verejného činiteľa, korupcii či klientelizmu, aj keď vláda SR rozumie, že pre opozičných poslancov, ktorí roky tieto praktiky využívali vo svoj prospech, je to nepredstaviteľné,“ uviedli. 

 

img

 

Rozhodnutiu zazmluviť súkromné firmy na výpomoc s koordináciou utečencov na území SR, teda nie na prevzatie riadenia utečeneckej krízy, predchádzalo preverenie si všetkých možností, či je štát schopný tieto komodity a služby zabezpečiť vo vlastnej réžii. „Keďže štátne kapacity v danom čase a mieste dosiahli svoje limity, po starostlivom zvážení sa pristúpilo k takémuto kroku.“

 

Vláda SR zastáva názor, že predkladatelia návrhu majú dostatočné skúsenosti s pojmami ako rámcová dohoda, a preto „je oháňanie sa zmluvou v hodnote 2 517 025,20 eura tak, ako je to uvedené v odôvodnení, mimoriadne zavádzajúce“. Zároveň dodali, že všetky zmluvy, vrátane tých rámcových, okamžite zverejňujú v Centrálnom registri zmlúv aj napriek tomu, že na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie by zverejňovanie mohli odsunúť na neskôr.

 

Možno vás zaujme: Ako dopadne odvolávanie Romana Mikulca? Sme rodina a SaS vyložili karty na stôl!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies