Rakúska prokuratúra žiada parlament, aby zbavil imunity exkancelára Kurza

NETKY.SK • 15 Október 2021, 11:33 • 2 min
Rakúska prokuratúra žiada parlament, aby zbavil imunity exkancelára Kurza

VIEDEŇ - Sebastian Kurz čelí obvineniam z korupcie a úplatkárstva. Podanie žiadosti o vydanie na trestné stíhanie v piatok pre agentúru DPA potvrdila samotná rakúska protikorupčná prokuratúra, chcú ho však zbaviť i poslaneckej imunity.

slovakia

left justify in out

O imunite musí rozhodnúť rakúsky parlament na zasadnutí. Kým sa parlament k žiadosti prokuratúry nevyjadrí, je vyšetrovanie voči Kurzovi pozastavené, uviedol hovorca WKStA.

 

Bývalý kancelár, ktorý tvrdí, že sa mieni svojej imunity sám vzdať, zložil vo štvrtok v Národnej rade poslaneckú prísahu. Pred troma dňami bol jednomyseľne zvolený za nového šéfa klubu konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorej je stále predsedom.

 

img

 

Prečítajte si: Slučka okolo Sebastiana Kurza sa uťahuje. V putách skončila majiteľka prieskumnej agentúry

 

Žiadosť o zrušenie Kurzovej imunity privítal poslanecký klub ÖVP s tým, že to umožní vyvrátiť obvinenia voči bývalému kancelárovi.

 

Voči Kurzovi prebiehajú aktuálne dve vyšetrovania. Prvé sa týka podozrení z krivej výpovede pred parlamentným výborom vyšetrujúcim kauzu Ibiza z roku 2019, ktorá viedla k pádu jeho vlády s pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

 

img

 

Druhé súvisí s tým, že Kurz a okruh jemu blízkych ľudí údajne využili zdroje z rezortu financií na to, aby si pred parlamentnými voľbami v roku 2017 zaistili pozitívne správy v médiách a prikrášlené prieskumy verejnej mienky v prospech ÖVP. WKStA v tejto súvislosti vyšetruje pre podozrenia zo sprenevery a úplatkárstva celkovo desať osôb. Samotný Kurz tieto obvinenia odmieta.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona