Viete, od čoho by ste sa mali postiť predovšetkým?

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 08:50 • 2 min
Viete, od čoho by ste sa mali postiť predovšetkým?

Aj vy si zvyknete na jar a v období pred Veľkou nocou naordinovať nejaký ten pôst – a odopierate si pre uľahčenie tela, duše aj ducha mäso, sladkosti či iné dobroty? A čo takto tento rok skúsiť niečo iné a nasadiť pôst od niečoho zásadnejšieho?

slovakia

left justify in out

Znížiť príjem cukru, ťažkých nezdravých jedál, alkoholu, alebo zredukovať čas na televíziu či sociálne médiá – to všetko sú prospešné veci, ktoré nám môžu v mnohom pomôcť, cítiť sa lepšie. No je jeden druh pôstu, ktorý môže byť pre vás doslova „životameničom“!

Počuli ste už od postenia sa od nezdravého myslenia? Sú ľudia, ktorí sa do tejto výzvy smelo pustili a nevedia si vynachváliť jej výsledky. To, čím máme zaťažené telo, cievy, žalúdok je možno niekedy naozaj zlé. No všetok ten toxický odpad, ktorým je zanesená naša myseľ má doslova fatálny dopad na všetky oblasti nášho života.

To, ako myslíme, aké presvedčenia si nosíme v hlave, má veľmi reálny a konkrétny vplyv na kvalitu nášho života, telesného aj duševného zdravia, vzťahy, emócie, na náš pracovný život, výsledky, efektívnosť, kreativitu, ale aj radosť a spokojnosť celkovo.

Systém myšlienok a presvedčení, ktorý sa nám usadil v hlave, vznikal už od detstva a keď si neuvedomujeme nebezpečie toxických myšlienok, ktoré sa nám vyplavujú z podvedomia, je len veľmi ťažké tento systém vykoreniť a zmeniť. Navyše, ďalšie zlé myšlienky môžu pribúdať vplyvom pribúdajúcich nepriaznivých životných skúseností.

A tak sme doslova uväznení v hradbách, mocnostiach, zložitom komplexe jedovatých názorov a myšlienok, ktoré náš život dusia, obmedzujú, neprepúšťajú dnu radosť, svetlo, slobodu, plnosť, nedovoľujú nám žiť skutočný potenciál, s ktorým sme prišli na tento svet.

No vždy sa s tým dá niečo robiť! Treba si len jasne začať uvedomovať, aké všetky klamstvá nosíme v hlave a postupne tieto myšlienkové jedy vymieňať za zdravé presvedčenia tak, ako nezdravé potraviny v chladničke vymeníme za tie výživné a prospešné.
Treba skrátka identifikovať škodcov hneď v zárodku, stopnúť ich a nedovoliť rozkladať ďalej náš život. A ktoré myšlienky sú teda tie zlé a škodlivé? Všetky, ktoré nám bránia žiť náš plný potenciál, zatvárajú možnosti, kazia vzťahy, zdravie, neodzrkadľujú pravdu o nás.

Najčastejšie myšlienky, od ktorých sa treba postiť bývajú tieto:

  • aj tak sa mi to nepodarí, zasa zlyhá, nedokážem to, nemám na to
  • nie som tak dobrý, ako ostatní, nezaslúžim si dobrý život, dobré veci, dobré vzťahy
  • cítim sa vinný za to, čo som povedal, urobil/neurobil, aký som/nie som, mal by som sa hanbiť, budem za to potrestaný
  • s mojím životom sa už nič nedá robiť, zmeniť, už je neskoro
  • nikto ma nemá rád, nie je na mne nič milovaniahodné, som nudný, obyčajný, nezaujímavý, nenárokujem si na pozornosť ani dobro od druhých ľudí
  • vždy aj tak zostanem na všetko sám/sama, a tak to má byť
  •  toto určite dopadne zle
  • život je zlý, ľudia sú zlí, aj tak sa nič neoplatí podnikať, skúšať, snívať...
  • moje sny, predstavy a túžby sú len výmysel a rozmar, ktorý musím potlačiť
  • stále je so mnou niečo v neporiadku, stále mi niečo chýba, stále sa mi stane niečo zlé...
  • musím vyhovieť druhým, nepohnevať si ich, nenaštvať ich, neodmietnuť ich
  • nemám právo na oddych, radosť, zábavu, lásku
  • nie som dosť!
 Možno sa vám to zdá pritiahnuté za vlasy či čudné, no naša hlava dokáže naozaj vyprodukovať takéto „perly“. A hoci by ste sa teraz dušovali, že vy predsa takto nemyslíte, boli by ste veľmi prekvapení, keby bolo na čistý papier zaznamenávané všetko, čo naše podvedomie dokáže vyprodukovať.

Áno, problém je totiž v tom, že ide o myšlienky podvedomé, ktoré sa vyplavujú akosi automaticky, možno o to ťažšie je ich ovládať, zbaviť sa ich. No vedomou a odhodlanou prácou sa to dá.

Ako na to?

  • v prvom rade musíte začať spoznávať pravdy o vás a nahrádzať ich klamstvami (som hoden lásky, som vzácna ľudská bytosť, zaslúžim si podporu, som dobrý v tomto a tomto, toto a toto je môj dar, zaslúžim si pochvalu za toto, toto dokážem zvládnuť, v živote mám toľko dobrých vecí a ľudí...)
  • uvedomte si, že myšlienky majú naozaj obrovskú moc, dokážu nasmerovať náš deň, kroky, rozhodnutia, udávajú tón celému nášmu životu
  • zapisujte si na papier vaše najčastejšie toxické myšlienky – ak budú čierne na bielom, bude ich ľahšie identifikovať aj v prúde myslenia
  • zapíšte si aj tie nové, dobré, ktoré si chcete do hlavy dostať, ľahšie sa vám vryjú do podvedomia
  • ak chcete zmeniť myslenie, musíte sa obklopovať ľuďmi, ktorí myslia pozitívne a inšpiratívne, s frfľošmi, plačkami a odrádzačmi veľký pokrok vaša myseľ neurobí
  • dovoľte svojmu mozgu počas dní bloky ničnerobenia, nech myšlienky poletujú voľne, snažte sa každý deň v nejakom čase nemyslieť na nič a len tak byť, mozgu a mysli to nesmierne pomáha
  • nové zdravé presvedčenia sa nesnažte iba bezobsažne recitovať a memorovať, naozaj im verte, aby ony začali smerovať váš nový život!

 

Ak chcete v tomto predveľkonočnom období urobiť niečo pre vaše zdravie, skúste to s postením sa od negatívneho myslenia, uvidíte, aké dobré veci to prinesie do vášho života!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies