Pravda o psoch: Sú inteligentnejšie väčšie či malé plemená?

NETKY.SK • 6 Február 2019, 13:43 • 2 min
Pravda o psoch: Sú inteligentnejšie väčšie či malé plemená?

Ako dopadlo porovnanie kognitívnych schopností u malých a veľkých plemien psov?

slovakia

left justify in out

Či už ste „psíčkari“ alebo nie, zrejme ste sa stretli s polemikami na tému inteligencie jednotlivých psích plemien. Zvyklo sa hovoriť, že väčšie rasy sú múdrejšie, a to práve kvôli väčšej kapacite mozgu. Ale ako to v skutočnosti je? Odpoveď sa nám pokúsili dať odborníci na čele s Danielom Horschlerom.

 

img

 

Štúdia publikovaná v časopise Animal Cognition túto domnienku skutočne potvrdila. Ako sa ukázalo, väčší psy sú skutočne o niečo rozumnejší než tí menší. To sa prejavuje najmä v oblasti krátkodobej pamäte a schopnosti sebakontroly. Aby vedci svoje tvrdenia podložili, urobili niekoľko testov s celkovo 7000 čistokrvnými psíkmi 74 rás.

 

Jeden z testov zameraných na pamäť prebiehal pomocou ukývania maškrty pod nepriehľadné poháre. Väčšie plemená potrebovali v porovnaní s malými psíkmi oveľa kratší čas na to, aby správne určili, kde sa dobrota nachádza.

 

img

 

Pomocou rôznych odmien sa testovali aj schopnosti sebakontroly u jednotlivých psov. Majitelia pred nich položil maškrtu, následne im dali povel a sledovali ich, potom sa otočili chrbtom, aby im pes nevidel do tváre. Pokušeniu dokázali oveľa účinnejšie aj v tomto prípade odolať veľké plemená. Hoci sa nejeden chovateľ ohradil, že takáto schopnosť závisí predovšetkým od tréningu, ukázalo sa že cvičenie má v tomto prípade na správanie psa minimálny dopad.

 

Zo štúdie teda vyplynuli jednoznačné výsledky – väčší mozog, vyšší intelekt. Avšak na to, aby mohli odborníci definitívne vysloviť takéto tvrdenie, budú musieť realizovať viac podobne zameraných výskumov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies