Radíme: Pomarančmi možno podporiť trávenie aj vstrebávanie živín

NETKY.SK • 10 Január 2024, 10:30 • 2 min
Radíme: Pomarančmi možno podporiť trávenie aj vstrebávanie živín

BRATISLAVA - Konzumácia pomarančov pomáha predchádzať tvorbe obličkových kameňov. Podporuje aj trávenie a vstrebávanie živín, najmä železa. Zvyšuje tiež odolnosť ľudí voči infekciám. Priblížili to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

"Pomaranče chránia tiež naše cievy, udržiavajú ich pružné a priechodné, pôsobia ako prevencia rakoviny a mnohých chronických ochorení," ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia úradu.

 

Pomaranče sú podľa odborníkov výborným zdrojom vitamínu C"Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč (200 gramov) a máme pokrytú odporúčanú dennú dávku vitamínu," doplnili.

 

Dostatok vitamínu C okrem zvýšenia odolnosti voči infekciám podľa ich slov napomáha aj k hojeniu rán.

Odborníci z RÚVZ zároveň poukázali na to, že pomaranče patria k najvýdatnejším zdrojom stopového prvku selénu, ktorý sa tiež účastní na zachovaní prirodzenej imunity. Obsahujú aj ďalšie vitamíny a minerály vrátane draslíka. Ten prispieva k prevencii srdcových infarktov a vzniku krvných zrazenín.

Pomaranče majú zároveň pre vysoký obsah draslíkaodvodňujúce a lipolytické účinky, teda rozkladajú tukové "vankúšiky". Znižujú tiež príznaky starnutia a ich vôňa má vplyv aj na duševné zdravie. "Zmierňujú stres a podráždenosť, pôsobia antidepresívne," dodala Blažová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / RÚVZ, Foto: ZDRAVIE.sk / Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies