Putin a Lukašenko prijali vojenskú doktrínu zväzového štátu Ruska a Bieloruska

NETKY.SK • 4 November 2021, 18:56 • 2 min
Putin a Lukašenko prijali vojenskú doktrínu zväzového štátu Ruska a Bieloruska

MINSK/MOSKVA - Štátny tajomník zväzového štátu Dmitrij Mezencev už predtým povedal, že nová vojenská doktrína umožní zvýšiť úroveň prepojenia obranných politík oboch krajín a primerane rýchlo sa adaptovať na zmeny vojensko-politickej situácie v regióne.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok schválili vojenskú doktrínu zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Odobrili aj koncepciu migračnej politiky oboch krajín, informovala agentúra RIA Novosti. Dodala, že oba dokumenty prijali vo štvrtok na zasadnutí Najvyššej štátnej rady zväzového štátu Ruska a Bieloruska, ktoré sa uskutočnilo v režime videokonferencie.

 

img

 

Koncepcia migračnej politiky zväzového štátu vytyčuje aktivity ministerstiev vnútra a zahraničných vecí, bezpečnostných agentúr a pohraničných služieb v oblasti migrácie s prihliadnutím na nové a početnejšie toky migrantov.

 

Prečítajte si tiež: Toto majú len Rusi! Putin predstavil vlastnosti moderných zbraní

 

Podľa RIA Novosti Lukašenko okrem toho vo štvrtok vyhlásil, že Minsk a Moskva majú v úmysle v budúcnosti posilniť regionálne zoskupenie vojsk, ktoré je "už teraz spoľahlivým štítom pre bezpečnosť oboch krajín a postsovietskeho priestoru"."Máme v úmysle spoločne odolať akýmkoľvek pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí našich suverénnych štátov. A Rusko bude, samozrejme, pokračovať v poskytovaní pomoci bratskému bieloruskému ľudu. O tom niet pochýb," vyhlásil Putin podľa Interfaxu.

 

img

 

Spravodajský web Meduza.io dodal, že Lukašenko a Putin podpísali 28 programových vyhlásení zameraných na integráciu spoločného zväzového štátu. Ako spresnila agentúra Interfax, ide o integráciu menových systémov oboch krajín, vytvorenie spoločného platobného priestoru a nové princípy zdaňovania. Spomínaných 28 programových dokumentov dohodli na stretnutí Putina s Lukašenkom, ktoré sa konalo v septembri v Moskve. Následne ich schválila Rada ministrov zväzového štátu.

 

K téme: Čo sa deje? Šéf CIA sa stretol s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti

 

Bielorusko a Rusko diskutujú o politickej integrácii oboch krajín od roku 1999. V rokoch 2019–20 rokovali o 31 plánoch vrátane integrácie v rôznych sférach hospodárstva a manažmentu. Návrhy týchto plánov nikdy nezverejnili.

 

img

 

Meduza.io pripomenula, že časť obyvateľov Bieloruska ostro protestovala proti plánom minského vedenia na integráciu s Ruskom. Lukašenko však vo štvrtok označil zväzový štát s Ruskom za "najvyššiu spomedzi priorít" pre bieloruské vedenie.

 

Putin vo svojej reakcii na spoločné rokovanie vyjadril poľutovanie nad tým, že štáty v postsovietskom priestore plne nevyužívajú možnosti integrácie. Vyzdvihol, že Rusko a Bielorusko v týchto otázkach pokročili ďalej. Ruský prezident tiež vyhlásil, že Rusko a Bielorusko sa budú snažiť dať spoločným aktivitám nový obsah, "aby naplno rozvinuli" potenciál spoločného zväzového štátu. "Zväzový štát kvalitatívne posilní integračnú interakciu, čo v konečnom dôsledku zlepší životnú úroveň a blahobyt našich občanov. Určite budeme pokračovať v cielenej práci, aby sme zväzový štát naplnili novým obsahom, aby sme naplno rozvinuli jeho tvorivý potenciál," vyhlásil Putin podľa agentúry RIA Novosti.

 

Možno vás zaujme: Náhly zvrat! Rusko zvýši dodávky plynu do Európy

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona