Viete komu môžu pomôcť antidepresíva a komu nie? Lieky postupne nahradí liečba magnetickou energiou

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 20:32 • 2 min
Viete komu môžu pomôcť antidepresíva a komu nie? Lieky postupne nahradí liečba magnetickou energiou

BRATISLAVA - Aj keď sa už o depresiách a antidepresívach hovorí nahlas, stále z toho môžete mať chaos. Niektorým ľuďom však prášky zničia emócie aj zdravý rozum. Čo s vami naozaj urobia "pilulky šťastia"?

slovakia

left justify in out

Jedna zložka pilulky nemusí sadnúť každému

 

Mám mizernú náladu, dám si prášok a bude mi zase fajn. Nie, tak takto to s antidepresívami nefunguje. Trvá až tri týždne, než sa dostaví účinok. A ani potom nemusí prísť eufória. Dostanú vás do normálneho psychického stavu. Navyše pacientovi nemusí pomôcť prvý prášok, respektíve účinná látka a musí sa hľadať ďalej.

 

Nie sú len na depresie

 

Najčastejšie sa antidepresíva predpisujú proti depresiám, ale v poslednej dobe vedci prišli na to, že pomáhajú aj niektorým pacientom s úzkostnými poruchami, neurotickými problémami, zaberajú aj na niektoré poruchy spánku a psychosomatické problémy. Pomôcť môžu tiež ženám s enormne silným PMS.

 

Doba depkárov

 

Antidepresív na celom svete berieme trikrát viac ako pred pätnástimi rokmi. Je teda svet plný vystresovaných, depresívnych ľudí? Tak to nie je. Slovenská republika bola krajinou, v ktorej sa antidepresíva predpisovali veľmi málo. Depresia sa nesprávne liečila anxiolytikami a hypnotikami a tie sú na rozdiel od antidepresív naozaj návykové, čo sa našťastie výrazne zmenilo, takže ako účinné lieky sa používajú vhodne práve antidepresíva.

 

Predpíše vám ich aj obvodný lekár?

 

Antidepresíva môže predpísať nielen psychiater, ale aj váš obvodný lekár. Každopádne sa tvrdí, že antidepresíva berie aj veľa ľudí, ktorí ich nepotrebujú. Lenže to najskôr nie je pravda. Samozrejme sa môže stať, že sú používané zbytočne, ale nie je to masový jav. 

 

Lentilky nepomôžu

 

Že antidepresíva nepomáhajú, si myslí veľa ľudí. Nedávno bola zverejnená veľká štúdia od organizácie US Food and Drug Administration, ktorá jasne preukazuje, že všetky moderné antidepresíva sú v liečbe depresie efektívne a účinnejšie ako placebo. Neznamená to ale, že by sme mali k dispozícii zázračné lieky, ktoré každému v akejkoľvek situácii stopercentne pomôžu. Je vždy potrebné postupovať s ohľadom na konkrétneho pacienta, skúmať jeho stav a prispôsobiť liečbu aktuálnej situácii. To, že jeden druh tabletiek pomohol kamarátke, ešte neznamená, že zaberie aj u vás.

 

Závislosť áno, ale ...

 

Úprimne povedané - všetky lieky, ale aj samotné látky môžu vyvolávať závislosť. Aj kvapky na nádchu. Samozrejme sa líšia v pravdepodobnosti, podľa ktorej na nich môže vzniknúť závislosť. Z antidepresív majú túto nepríjemnú vlastnosť predovšetkým anxiolytiká (používané na Slovensku v minulosti) a hypnotiká. U antidepresív je miera vzniku závislosti podstatne nižšia, ale existuje. Je preto dôležité vysádzať ich a pomaly dávky liekov znižovať v rozmedzí týždňov alebo mesiacov.

 

Liečba energiou

 

Za posledných dvadsať rokov vyvinuli lekári a vedci tabletky, ktoré majú oveľa menšie vedľajšie účinky, dobre zaberajú, a ktoré človek skvele znáša. A postupom času chémia nebude takmer vôbec potrebná. Najväčšie novinky v oblasti biologickej liečby depresie sú účinky magnetickej či elektrickej energie, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť boj s patologickou náladou chorého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies