AKTUALIZÁCIA: Z Ľvova hlásia výbuchy po raketových útokoch. Ruské sily uzavrú vstupy do Mariupoľu

NETKY.SK • 18 Apríl 2022, 09:17 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Z Ľvova hlásia výbuchy po raketových útokoch. Ruské sily uzavrú vstupy do Mariupoľu

KYJEV – Viaceré výbuchy zrejme spôsobené raketami nastali v pondelok skoro ráno v meste Ľvov na západe Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a televízie BBC.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 18. 4. 2022 10:20

 

Najmenej šesť ľudí zahynulo v pondelok ráno pri ruských raketových útokoch na mesto Ľvov na západe Ukrajiny. Osem ďalších osôb utrpelo zranenia, oznámil gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. „Momentálne môžeme potvrdiť, že šiesti ľudia sú mŕtvi a ôsmi zranení. Medzi obeťami je dieťa,“ uviedol Kozyckyj na sociálnych sieťach.

 

Starosta Andrij Sadovyj oznámil, že mesto zasiahlo päť rakiet. Presný cieľ alebo ciele útokov neboli známe, ukrajinské železnice však informovali o škodách na svojej infraštruktúre. Ľvov je považovaný za pomerne bezpečné útočisko pred bojmi prebiehajúcimi vo východnejších častiach Ukrajiny. Rusko však počas svojej invázie útočilo raketami aj na toto mesto a ciele v jeho okolí. Ruské riadené strely 13. marca zasiahli vojenskú základňu 40 kilometrov severozápadne od Ľvova, kde zabili najmenej 35 a zranili 134 ľudí.

 

Pôvodná správa:

 

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj na Facebooku uviedol, že mesto zasiahlo päť rakiet. Na miesto explózií už podľa neho vyslali pohotovostné zložky, pričom úrady zisťujú bližšie podrobnosti. Novinári BBC v Ľvove počuli najmenej päť výbuchov a videli tiež jednu letiacu raketu. Sirény leteckého poplachu sa podľa nich v meste ozvali asi 45 minút predtým.

 

 

Ľvov, ktorý sa nachádza približne 70 kilometrov od hranice s Poľskom, je považovaný za pomerne bezpečné útočisko pred bojmi prebiehajúcimi vo východnejších častiach Ukrajiny. Rusko však počas svojej invázie útočilo raketami aj na Ľvov. Minulý týždeň predstavitelia mesta oznámili, že tamojšia protivzdušná obrana zničila niekoľko ruských riadených striel.

 


Ruské sily uzavrú vstupy do Mariupolu a zavedú priepustky, tvrdí miestny poradca
 

Poradca primátora ukrajinského prístavného mesta Mariupol tvrdí, že velenie ruských jednotiek chce od pondelka uzavrieť vstupy i výjazdy do mesta. Všetci muži, ktorí zostali v meste, sa budú musieť podrobiť „triedeniu“, informovala americká spravodajská stanica CNN. Primátorov poradca Petro Andriuščenko v nedeľu na platforme Telegram napísal, že ruské okupačné sily začali vydávať priepustky umožňujúce pohyb v obliehanom meste. Andriuščenko podľa CNN zverejnil aj fotografiu, na ktorej sú údajne obyvatelia stojaci v rade na vydanie takejto priepustky.

 

img

 

„Stovky občanov musia stáť v rade, aby dostali priepustku, bez ktorej nebude možné nielen pohybovať sa medzi štvrťami mesta, ale od budúceho týždňa ani vyjsť do ulíc,“ uviedol. CNN upozornila, že z nezávislých zdrojov nemôže overiť tvrdenia Andriuščenka, ktorý sa nenachádza v Mariupole, ale pracuje na zhromažďovaní informácií zozbieraných od ľudí v prístavnom meste, zovretom niekoľko týždňov v ruskom obkľúčení. Andriuščenko vo svojom poste na Telegrame napísal, že podľa jeho informácií Rusi plánujú časť „pretriedených“ ľudí mobilizovať do ruských okupačných jednotiek.

 

Ďalšia časť mužov bude povinne prevelená na odpratávanie trosiek po bojoch. Tzv. „nespoľahliví“ budú údajne „izolovaní“. Ukrajinskí a americkí predstavitelia tvrdia, že ruské sily vykonávajú „triedenie“ civilistov v oblastiach pod ruskou kontrolou - preverujú biometrické údaje, konfiškujú im telefóny a v niektorých prípadoch mužov proti ich vôli deportujú do Ruska. Mestská rada v Mariupole tvrdí, že táto „filtrácia“ je zrejme súčasťou úsilia Ruska zakamuflovať potenciálne vojnové zločiny spáchané v meste počas blokády. Ukrajinské sily brániace toto prístavné mesto predtým v nedeľu odmietli ultimátum ruského ministerstva obrany, ktoré ich vyzvalo, aby sa vzdali.

 

Možno vás zaujme: Ukrajinský prezident Zelenskyj kritizuje meškanie dodávok zbraní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies