REPORTÁŽ Keď nás zrádza srdce, je tu pomoc. Už aj cez palec!

NETKY.SK • 28 Máj 2022, 8:0 • 2 min
REPORTÁŽ Keď nás zrádza srdce, je tu pomoc. Už aj cez palec!

Bratislava – Pred pár dňami sa skutočnil už 4. ročník excelentného edukačného podujatia na Slovensku – Cinre Kardio Live seminár 2022 – sviatok všetkých intervenčných kardiológov.

slovakia

left justify in out

Tentoraz mohli účastníci kongresu, ktorý prebiehal online aj prezenčnou formou, počas dňa sledovať šesť živých prenosov z katetrizačných sál Nemocnice Cinre, ktorá sa zameriava na problémy so srdcom.

 

img

 

Prednášajúci predstavili napríklad novinky v liečbe akútneho infarktu myokardu (AIM), reč bola aj o prednemocničnej starostlivosti o pacientov s AIM. Hovorilo sa aj o zobracovacích a funkčných metódach v intervenčnej kardiológii či distálnom radiálnom prístupe, tzv. katetrizácii „cez palec“, problematike nekoronárnych srdcových intervencií, či ischemickej chorobe dolných končatín. Hovorkyňa Cinre, Dobroslava Franeková povedala: „Veda napreduje míľovými krokmi, každý mesiac zavádzame novinky. A čo je na tom najlepšie, všetky výkony v Cinre sú hradené z verejného zdravotného poistenia.“ 

 

img

 

Primár kardiológie a akútnej kardiológie MUDr. David Liška  predstavil činnosť Kardiocentra Nemocnice Cinre za uplynulý rok. Na oddelení kardiológie mali hospitalizovaných 2 580 pacientov, čo predstavuje 6% nárast oproti roku 2020. Až 99% všetkých katetrizácií urobili pacientom cez radiálny prístup, vrátane distálneho radiálneho prístupu. Pri kardiologických výkonoch použili intervenční kardiológovia nemocnice až 1 715 stentov. Nárast je enormný. Takéto vyšetrenie nezaťažuje pacienta a po vyšetrení odchádza domov,“ dodáva špecialista. MUDr. Michal Rezek a vysvetlí katetrizáciu cez palec. 

 

„Ono to nie je úplne tak cez palec, posúvame sa ešte ďalej na ruku s možnosťou robiť odtiaľ tieto výkony. Tento  prístup znamená, že sme sa presunuli od zápästia nad palec. Vyšetrujeme tak srdcové tepny a je to jedna z ďalších možností, ktorou rozširujeme spektrum, ako k pacientom pristupovať a rozširujeme počet miest, odkiaľ možno vyšetrenie robiť.“

 

img

 

Edukačný koncept podujatia je zameraný na priame prenosy z cathlabov a interaktívnu, živú, odborne moderovanú diskusiu s operatérmi, panelistami, účastníkmi v kongresovej sále, ako aj v online priestore. 

 

Počet registrovaných účastníkov a ich ohlasy po podujatí sú pre organizátorov opätovne veľkým záväzkom a celý tím Nemocnice Cinre je pripravený v tejto edukačnej  aktivite pokračovať aj v roku 2023.

 

Pozrite si video, v ktorom vám hovorkyňa tejto špičkovej kliniky bližšie predstaví tento výnimočný deň a čo s vami budú robiť, ak sa nebodaj stanete ich pacientmi.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR „Počas korony sa nielen onkologickým pacientom stala neodpustiteľná krivda,“ hovorí viceprezidentka AOPP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona