Greta Thunbergová vystúpila v Ríme, zo skazy prírody obvinila staršiu generáciu

NETKY.SK • 19 Apríl 2019, 9:31 • 2 min
Greta Thunbergová vystúpila v Ríme, zo skazy prírody obvinila staršiu generáciu

RÍM - Mladá švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová mala prejav v talianskom Senáte, kde opätovne apelovala na svetových lídrov, aby sa neprestajne usilovali o zlepšenie situácie v oblasti klimatických zmien.

slovakia

left justify in out

Zo súčasnej krízy obvinila staršie generácie. "Klamali ste nám, dávali ste nám falošné nádeje, hovorili ste nám, že budúcnosť je niečo, na čo sa máme tešiť," povedala 16-ročná zástankyňa boja proti globálnemu otepľovaniu. Svetu podľa nej hrozí, že približne v roku 2030 sa dostane do "bodu, odkiaľ niet návratu", ak dovtedy nedôjde k prudkému obmedzeniu emisií oxidu uhličitého, konkrétne o "najmenej 50 percent".

 

img

 

Thunbergová, ktorá sa stala celosvetovou ikonou hnutia proti zmene klímy, sa tiež vyjadrila, že považuje za "veľmi čudné", keď jej "dôležití ľudia" pri stretnutiach "zakaždým blahoželajú". "Emisie stále stúpajú a - aby som bola úprimná - nie je v dohľade ani akákoľvek zmena. Takže prečo by mi mali blahoželať?" posťažovala sa aktivistka.

 

Thunbergová inšpirovala k celosvetovej vlne protestov "Piatky za budúcnosť", pri ktorých študenti vynechávajú vyučovanie a vychádzajú do ulíc, aby požadovali od politikov prísnejšiu klimatickú politiku. V stredu sa stretla vo Vatikáne s pápežom Františkom a v piatok bude viesť rímsky protest v rámci uvedeného hnutia, na ktorom sa podľa očakávaní zúčastnia tisíce mladých ľudí.

 

"Nevyšli sme do ulíc preto, aby ste si robili s nami selfies a hovorili nám, že naozaj obdivujete, čo robíme. My deti to robíme preto, aby sme prebudili dospelých; robíme to preto, aby sme vás primali konať, pretože chceme späť naše nádeje a sny," povedala aktivistka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona