Sporný stavebný zákon Štefana Holého: Únia miest k nemu podala 52 pripomienok!

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 07:04 • 2 min
Sporný stavebný zákon Štefana Holého: Únia miest k nemu podala 52 pripomienok!

BRATISLAVA – Únia miest Slovenska (ÚMS) zaslala 52 pripomienok k návrhu stavebného zákona, z toho 41 zásadných.

slovakia

left justify in out

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Ďalších 39 pripomienok, z toho 30 zásadných, adresovala v rámci medzirezortného pripomienkového konania k návrhu zákona o územnom plánovaní. Podľa ÚMS môžu oba návrhy zásadne poškodiť výkon samosprávy a kvalitu života obyvateľov na Slovensku.


Členské mestá ÚMS sa zároveň pridali k hromadnej pripomienke mimovládnej organizácie Via Iuris proti obmedzeniu práv občanov v novom stavebnom zákone.

 

Vzhľadom na celkový počet pripomienok a ich závažnosť ÚMS predpokladá, že návrhy budú stiahnuté z pripomienkového konania. ÚMS zároveň navrhuje vláde SR, aby sa obnovili rokovania o návrhu stavebného zákona pripravenom na Ministerstve dopravy a výstavby SR, ktorý už prešiel riadnym prípravným procesom.

„Jeho dopracovanie v spolupráci s kompetentnými odborníkmi je, podľa nášho názoru, najlepším riešením ako zásadne zlepšiť a zmeniť súčasný stav. Členské mestá ÚMS sa na dnešnom rokovaní zhodli aj na tom, že sú pripravené rokovať o prechode kompetencií doterajších stavebných úradov na novozriadené pracoviská Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR,“ uviedla ÚMS v tlačovej správe.

Požaduje však dodržanie podmienky, aby obciam zostala zachovaná kompetencia vydávať záväzné stanoviská o súlade stavebného zámeru so zásadami priestorového usporiadania a funkčného využívania územia. ÚMS dodala, že je naďalej otvorená konštruktívnej a partnerskej spolupráci.

 

Prečítajte si tiež: Štefan Hollý sa obul do samospráv! Niektorých predstaviteľov nazval novodobými zemepánmi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona