Viete, kde žije najväčšia slovenská populácia sysľov? Možno budete prekvapení

NETKY.SK • 15 Marec 2022, 12:15 • 2 min
Viete, kde žije najväčšia slovenská populácia sysľov? Možno budete prekvapení

BRATISLAVA - Syseľ pasienkový je na Slovensku chráneným druhom. Celkovo máme u nás približne 28 000 týchto zvierat.

slovakia

left justify in out

Na Muránskej planine a v Slovenskom krase žije spolu približne 8 000 jedincov. Najväčšia slovenská populácia sysľov však žije na bratislavskom letisku, kde ich je zhruba 10 000. Na sociálnej sieti o tom informovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), ktoré sa pripravuje na ich odchyt.

 


„Dve tretiny sysľov žijú na troch miestach na Slovensku, čo dosť vypovedá o malých počtoch ostatných populácií na zvyšných 39 lokalitách,“ skonštatovali environmentalisti. Vďaka tomu je v nich podľa BROZ vysoký stupeň príbuzenského kríženia, málo mláďat a trpia aj rôznymi chorobami a genetickými defektmi.


Dobrovoľníci zo združenia chodia v ostatných dňoch prikrmovať sysle na bratislavské letisko. Hádžu im trochu slnečnice, aby si zvykli chodiť na tieto miesta. „Chystáme tam totiž odchyt sysľov a ich prevoz na iné lokality, aby sme posilnili niekoľko populácií na južnom a západnom Slovensku,“ uviedli environmentalisti.

 


Genetická štúdia Zoo Bojnice v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene v rámci projektu LIFE syseľ ukázala, že kľúčovým riešením pre malé syslie populácie je ich genetické posilnenie. „Kedysi sa migrácie jedincov medzi rodinami diali prirodzene, keďže syslie kolónie boli od seba vzdialené len pár kilometrov,“ vysvetlilo BROZ. Doplnilo, že teraz je na presun najvhodnejší čas, pretože sysle sa len nedávno zobudili a ešte sa nestihli spáriť.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko je bohaté na obnoviteľné zdroje. Využívame ich dostatočne?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies