Nemeckí odborníci varujú: V strednej Európe sa šíri nový druh kliešťa

NETKY.SK • 17 Jún 2019, 22:00 • 2 min
Nemeckí odborníci varujú: V strednej Európe sa šíri nový druh kliešťa

Tento rok sa dočkáme invázie kliešťov, varujú nemeckí odborníci. Novým nebezpečenstvom sa stáva v našich zemepisných šírkach kliešť z rodu hyalomma, ktorý je prenášačom niektorých infekčných chorôb, vrátane dvoch druhov vírusových krvácavých horúčok. Kliešť je typický skôr pre južnú a východnú Európu.

slovakia

left justify in out

Novým nebezpečenstvom sa stáva kliešť hyalomma, čo je všeobecný termín, ktorý zahŕňa 27 druhov. Európou sa začal šíriť kliešť hyalomma marginatum, ktorý je výrazne odlišný od domácich kliešťov. Je dvakrát tak veľký a má pruhované nohy. Prenáša krymsko-konžsku horúčku a rickettsiózu.

 

"V rokoch 2015, 2016 a 2017 sa tieto kliešte v Nemecku občas objavili. Avšak v minulom roku už bolo zaregistrovaných 70 nálezov. Okrem toho sa objavili aj vo Švédsku, v Rakúsku, na Slovensku a v Lotyšsku," uviedol pre server týždenníka Focus Gerhard Dobler z Mikrobiologického ústavu bundeswehru v Mníchove. Tieto kliešte sa podľa jeho slov začínajú stávať problémom.

 

 

V minulosti sa kliešte objavili izolovane a neprežili zimu. Najčastejšie ich na sever zavlečú vtáky, ktoré sú častým medzihostiteľom. Tento rok ale majú nemeckí vedci podozrenie, že kliešť zimu prežil, a navyše sa rýchlo množia.

 

"Nedávno bolo niekoľko dní po sebe veľké horúco s teplotami okolo 30 stupňov a tieto kliešte sa náhle vyskytli v rôznych regiónoch v Nemecka," uviedol Dobler. To bolo napríklad v Dolnom Sasku a Severnom Porýní-Vestfálsku.

 

"Vieme, že neboli importované, neboli by v takom štádiu vyspelosti, ako sme ich zaznamenali," vysvetlil. Pokiaľ bude pokračovať horúce a suché počasie, ktoré toto kliešť preferuje, hrozí jeho množenie.

 

Výskyt hyalommy na Slovensku je nepravdepodobný


Druh je typický pre stepi a savany a neznáša vlhké prostredie. Navyše, vďaka nízkym zimným teplotám a absencii preferovaných biotopov, je usídlenie tohto druhu v súčasnosti považované za nepravdepodobné. Na druhej strane, vzhľadom k opakovaným suchým teplým rokom a miernym zimám je potrebné situáciu sledovať.

 

Nemeckí vedci predpokladajú, že aktivita kliešťov bude tento rok vysoká. "Naše prieskumy z marca, apríla a mája naznačujú, že nás čaká rok s veľkým výskytom kliešťov. Už teraz ich je v prírode enormné množstvo," uviedol Dobler.

 

 

Aktivita kliešťov sa podľa jeho slov za posledných desať rokov zmenila, respektíve predĺžila. Vzhľadom na klimatické podmienky začína na jar o mesiac skôr a na jeseň končí o mesiac neskôr.

 

Kliešte sa navyše rozširujú do vyšších nadmorských výšok. Skôr platilo, že na horách od nadmorskej výšky 700 až 800 metrov sa s kliešťom človek nestretne. Toto tvrdenie už nie je dávno pravda. Počas posledných rokov sa horná hranica rozšírenia kliešťa posunula na 800 a viac metrov, varoval Dobler.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies