Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
3. dec. 2022Oldrich
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
29.10.2022 10:00 Gurmán
Navarte si s Netkami! Žienka domáca radí, ako sa na obed či večeru nechať inšpirovať ľudovou piesňou
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
29.10.2022 10:00 Gurmán

Navarte si s Netkami! Žienka domáca radí, ako sa na obed či večeru nechať inšpirovať ľudovou piesňou



Kvetka je kuchárka ako sa patrí, svojmu priateľovi rada vyvára a, pravda, dobrým jedlom nepohrdne ani ona sama. Nuž ale čo, keď sa niekedy zdá, že sa stále opakuje to isté, a keď premýšľa nad ďalším obedom, môže sa aj zblázniť a nič jej nenapadne?


Raz takto počúvala ľudovú pieseň, v ktorej sa omieľala akási kuľaša. Neschádzalo jej to z mysle, a tak si prostredníctvom googlu vyhľadala, o čom je reč a s prekvapením zistila, že sa tak volá istý pokrm. Viac treba nebolo, už aj sa dala do prípravy, v ústach sa im obom chuť zapáčila, a tak odvtedy sa kuľaša pravidelne varieva.

 

Čo potrebujeme

 

Na prípravu budeme potrebovať 1 kg zemiakov, vodu, jednu alebo aj dve polievkové lyžice soli, 120 g hrubej múky, cibuľu, 200 g údenej slaniny.

 

Postup

 

Zemiaky je potrebné ošúpať a nakrájať na menšie kúsky. Následne sa dajú variť tak, aby boli domäkka v osolenej vode. Zalievajú sa len natoľko, aby boli ponorené úplne. Len čo sú uvarené, v hrnci ich rozpučíme, nech vznikne zemiaková kaša. Pridá sa preosiata hrubá múka a zmieša sa, aby sa všetko zahustilo a kašu potom pekne odstavíme. Uvarené prikryjeme, nebudeme si kašu všímať zhruba 15 minút, aby sme dopriali čas múke, nech sa v horúcich zemiakoch pekne zavarí.

Ďalej pracujeme s cibuľou, pokrájame ju na kolieska a rovnako tak si poradíme aj so slaninou a obe dáme opražiť. Hotová kuľaša sa rozmiestni na taniere, v strede sa musí vytvoriť jamka, ktorú vypĺňame slaninou. Dávame aj cibuľu, ale pokiaľ ju niekto neznesie, nie je podmienkou, aby sa v jedle nachádzala. Niekto si dokonca i slaninu nahrádza spraženým maslom, takže sa dá napísať, že do jamky smie ísť čokoľvek, čo domácej kuchárke práve zíde na um. Nápoj si vyberieme, samozrejme, tiež podľa preferencií, avšak odporúča sa kyslé mlieko, tak to vraj kedysi pili udatní chlapi zo Spiša.

Dobrú chuť!



reklama


reklama


Zdroj: Netky Michaela Mihoková



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
ad
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok