Vie život zmeniť človeka na nepoznanie? Ako sa z krotkého baránka stáva drsný priebojník a naopak

NETKY.SK • 2 Február 2024, 16:30 • 2 min
Vie život zmeniť človeka na nepoznanie? Ako sa z krotkého baránka stáva drsný priebojník a naopak

Život je plný zmien, ktoré nás formujú a menia. Niektoré z nich sú pozitívne, iné negatívne, ale všetky majú vplyv na náš charakter. Ako sa to deje, že niektorí ľudia sa dokážu prispôsobiť rôznym situáciám a udržať si svoju podstatu, zatiaľ čo iní sa pod tlakom okolností zmenia na nepoznanie?

slovakia

left justify in out

Život je plný prekvapení, výziev a zmien. Niektoré z nich sú pozitívne, iné negatívne, ale všetky majú vplyv na náš osobný rozvoj a charakter. Niektorí ľudia sa dokážu prispôsobiť rôznym situáciám a udržať si svoju podstatu, iní sa pod tlakom okolností zmenia na nepoznanie. Ako sa to deje? Ako sa z krotkého baránka stáva drsný priebojník?

Zmena osobnosti?

Osobnosť je súbor trvalých vlastností, ktoré nás robia jedinečnými a ovplyvňujú naše správanie, emócie, motiváciu a vzťahy. Osobnosť sa formuje v priebehu života pod vplyvom genetických, biologických, psychologických a sociálnych faktorov. Niektoré z týchto faktorov sú stále, iné sa menia v čase a v závislosti od situácie.

Medzi faktory, ktoré môžu spôsobiť zmenu osobnosti, patria:

- Traumatické zážitky - napríklad smrť blízkej osoby, násilie, zneužívanie, vojna, katastrofa, nehoda, choroba, atď. Tieto zážitky môžu mať hlboký dopad na psychiku človeka, spôsobiť stres, depresiu, úzkosť, strach, traumu, výčitky, zlosť, nenávisť, pomstu, atď. Tieto emócie môžu ovplyvniť spôsob, akým človek vníma seba, druhých a svet, a zmeniť jeho hodnoty, postoje, ciele a správanie;

- Vzdelanie a kariéra - napríklad štúdium, práca, zmena povolania, úspech, neúspech, konkurencia, spolupráca, atď. Tieto faktory môžu ovplyvniť sebavedomie, sebarealizáciu, ambície, zručnosti, znalosti, záujmy;

- Človek sa môže naučiť nové veci, rozvíjať svoje schopnosti, dosahovať svoje ciele, alebo naopak, naraziť na prekážky, sklamanie, frustráciu, neistotu, atď. Tieto skúsenosti môžu zmeniť jeho sebahodnotenie, sebaúctu, sebaprijatie;

- Vzťahy a sociálne prostredie - napríklad rodina, priatelia, partneri, kolegovia, spoločnosť, kultúra, atď. Tieto faktory môžu ovplyvniť potrebu lásky, prijatia, patričnosti, spolupatričnosti, atď. Človek sa môže cítiť šťastný, spokojný, podporovaný, milovaný, alebo naopak, osamelý, nešťastný, odmietnutý, zranený, atď. Tieto pocity môžu zmeniť jeho vzťah k sebe, k druhým a k spoločnosti, a zmeniť jeho potreby, túžby, očakávania, atď.

Z citlivky na priebojníka a naopak

Zmena osobnosti sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi, napríklad:

- Z krotkého baránka sa stáva drsný priebojník - napríklad človek, ktorý bol v detstve tichý, plachý, poslušný, ústretový, sa v dospelosti stane sebavedomý, odvážny, nezávislý, tvrdohlavý, atď. Táto zmena môže byť spôsobená napríklad tým, že človek zažil nejakú formu násilia, zneužívania, šikany, atď., a naučil sa brániť sa, bojovať, presadzovať sa, atď., alebo tým, že človek dosiahol nejaký úspech, ocenenie, uznanie, atď., a zvýšil si sebavedomie, sebaúctu, sebarealizáciu, atď.

- Z drsného priebojníka sa stáva krotký baránok - napríklad človek, ktorý bol v detstve drzý, agresívny, dominantný, konfliktný, sa v dospelosti stane pokorný, pokojný, podriadený, zhovievavý, atď. Táto zmena môže byť spôsobená napríklad tým, že človek zažil nejakú formu trestu, zlyhania, straty, atď., a stratil sebavedomie, sebaúctu, sebarealizáciu, atď., alebo tým, že človek zažil nejakú formu lásky, odpustenia, zmierenia, atď., a získal potrebu lásky, prijatia, patričnosti, atď.

Odchýlky od seba samého

Zmena osobnosti je psychický stav, ktorý sa vyznačuje tým, že človek prejavuje trvalé a výrazné odchýlky od svojej pôvodnej osobnosti. Tieto odchýlky môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, ako napríklad traumatickými zážitkami, chorobami, starnutím, liekmi, atď.

Zmena osobnosti môže mať negatívny vplyv na život človeka, jeho vzťahy, prácu, sebaprijatie, atď. Preto je dôležité, aby sa človek, ktorý zažil zmenu osobnosti, obrátil na odbornú pomoc, ktorá mu môže poskytnúť diagnostiku, liečbu, poradenstvo, podporu, atď.

Život je neustály proces zmien, ktoré nás ovplyvňujú na rôznych úrovniach. Niektoré z týchto zmien sú viditeľné, iné nie, niektoré sú dočasné, iné trvalé, niektoré sú pozitívne, iné negatívne, ale všetky majú vplyv na náš vývoj a osobnosť.

Niektorí ľudia sa dokážu prispôsobiť rôznym situáciám a udržať si svoju podstatu, iní sa pod tlakom okolností zmenia na nepoznanie. Ako sa to deje? Ako sa z krotkého baránka stáva drsný priebojník?

Na tieto otázky nie je jednoduchá odpoveď, pretože každý človek je iný a má svoju vlastnú históriu, skúsenosti, emócie, motivácie, atď. Zmena osobnosti je komplexný fenomén, ktorý závisí od mnohých faktorov, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a interagujú. Dôležité je, aby sme si boli vedomí týchto faktorov, vedeli ich rozpoznať, pochopiť, zvládať, a ak je to možné, ovplyvňovať v prospech nášho osobného rastu a šťastia.

Zdroje:

https://www.interez.sk/blog/tuzite-svoj-zivot-zmenit-na-nepoznanie-zbavte-sa-tychto-20-mentalnych-barier/

https://motivation-man.sk/10-kazdodennych-pripomienok-ktore-ti-dokazu-transformovat-zivot-na-nepoznanie/

https://zdravoteka.sk/priznaky/zmeny-osobnosti/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: aconsciousrethink.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies