Tvárou v tvár strachu: Expozičná terapia je vystavenie obavám, virtuálna realita je častou pomôckou na sedeniach

NETKY.SK • 12 Január 2024, 18:40 • 2 min
Tvárou v tvár strachu: Expozičná terapia je vystavenie obavám, virtuálna realita je častou pomôckou na sedeniach

Podrobnosti o vašej liečbe sa budú líšiť v závislosti od typu expozičnej terapie, ktorú robíte, a vášho špecifického typu strachu alebo úzkosti. Váš terapeut vám môže zadať domácu úlohu, ktorú budete robiť vo svojom vlastnom čase. Alebo s nimi môžete pracovať v ich kancelárii, napríklad pomocou imaginárnej expozičnej terapie alebo expozičnej terapie vo virtuálnej realite.

slovakia

left justify in out

Expozičná terapia je typ terapie, pri ktorej ste postupne vystavení veciam, situáciám a činnostiam, ktorých sa bojíte. Existuje niekoľko rôznych prístupov k tejto terapii. Môže pomôcť pri liečbe niekoľkých stavov, ako sú fóbie, posttraumatická stresová porucha (PTSD) a panická porucha.

Čelenie vášmu strachu

Keď sa niečoho bojíme, máme tendenciu vyhýbať sa predmetom, činnostiam alebo situáciám, ktoré s tým súvisia. Aj keď to môže krátkodobo pomôcť zvládnuť paniku, časom to môže naše obavy zhoršiť. Navyše, vyhýbanie sa určitým miestam, situáciám a činnostiam môže narušiť kvalitu vášho života.

Expozičná terapia vám pomôže ukázať, že ste schopní čeliť svojim strachom. Naučíte sa pripájať nové, realistickejšie presvedčenia k veciam, ktorých sa bojíte. Budete sa cítiť pohodlnejšie so skúsenosťou strachu.

Niekoľko odborníkov na duševné zdravie má školenie v expozičnej terapii. Môžete navštíviť psychológa, terapeuta alebo poradcu.

Expozičná terapia môže pomôcť pri liečbe niekoľkých stavov vrátane fóbií, generalizovanej úzkostnej poruchy a sociálnej úzkostnej poruchy. 

Ako funguje expozičná terapia

Váš terapeut bude klásť otázky o vašom strachu a úzkosti, aby lepšie porozumel vašim skúsenostiam. Spoločne vymyslíte plán vašej expozičnej terapie.

Podrobnosti o vašej liečbe sa budú líšiť v závislosti od typu expozičnej terapie, ktorú robíte, a vášho špecifického typu strachu alebo úzkosti. Váš terapeut vám môže zadať domácu úlohu, ktorú budete robiť vo svojom vlastnom čase. Alebo s nimi môžete pracovať v ich kancelárii, napríklad pomocou imaginárnej expozičnej terapie alebo expozičnej terapie vo virtuálnej realite.

Počas expozícií budete hľadať a konfrontovať to, čoho sa bojíte. Zostanete blízko neho alebo s ním budete v kontakte, kým vaša úzkosť postupne nezmizne. Počas práce na tomto procese zažijete niekoľko expozičných aktivít.

Terapeuti zvyčajne začínajú miernou až strednou expozíciou a postupne pokračujú v intenzívnejšej expozícii. Napríklad, ak máte strach z výšok, môžete sa najskôr pozrieť na obrázky nasnímané z výrazných výšok. Akonáhle sa budete cítiť pohodlne na tejto úrovni expozície, môžete sa pozrieť z okna na treťom poschodí budovy a postupne ísť vyššie a vyššie.

Váš terapeut vás naučí stratégie na zvládanie pocitov strachu a úzkosti v týchto situáciách. Napríklad, ak pociťujete zvýšenú srdcovú frekvenciu a dýchavičnosť, keď čelíte svojmu strachu, váš terapeut vás naučí, ako reagovať pomalým, kontrolovaným dýchaním alebo inými relaxačnými stratégiami.

Váš terapeut bude pokračovať vo zvyšovaní intenzity expozície, kým nezažijete zdravé interakcie s pôvodne obávanou situáciou, činnosťou alebo objektom.

Aká je účinnosť?

„Expozičná terapia je liečba založená na dôkazoch , čo jednoducho znamená, že výskum nám ukázal, že funguje,“ hovorí DeAngelis, licencovaná klinická psychologička z Columbia University Medical Center, ktorá sa špecializuje na túto formu terapie.

Podľa štúdie z roku 2015 empirické dôkazy ukázali, že expozičná terapia môže pomôcť pri liečbe úzkostných porúch vrátane fóbií, panickej poruchy, sociálnej úzkostnej poruchy, GAD, PTSD a OCD.

Štúdia z roku 2016 zistila, že ľudia, ktorí dostali expozičnú terapiu na liečbu fóbií , mali menej symptómov nielen bezprostredne po liečbe, ale aj o osem rokov neskôr, čo naznačuje, že expozičná terapia má dlhodobé výhody.

Čo treba zvážiť

Čeliť svojim obavám môže byť ťažké, takže expozičná terapia môže byť nepríjemná a náročná.

Keď absolvujete expozičnú terapiu, „je dôležité pochopiť, že cieľom lekára nie je mučiť vás, a cítiť ochotu tolerovať nepríjemné situácie alebo podnety, ktorým ste sa vyhýbali,“ hovorí DeAngelis.

Expozičná terapia môže mať aj občasné nevýhody:

Symptómy sa môžu vrátiť: U niektorých pacientov sa príznaky môžu časom vrátiť. 3 Toto je obzvlášť pravdepodobné, ak sa liečba skončila predčasne.

Simulované podmienky nie vždy odzrkadľujú realitu: Podmienky v expozičnej terapii nie vždy odzrkadľujú realitu. Takže napríklad niekto s PTSD môže byť schopný zvládnuť simulované podmienky v kancelárii terapeuta, ale nemusí byť schopný vyrovnať sa so situáciou, ak sa objaví v skutočnosti. 

Napriek týmto obmedzeniam stojí za zváženie expozičná terapia ako možnosť liečby, keďže výskum podporuje jej účinnosť.

V skutočnosti je jedným z obmedzení expozičnej terapie to, že nie je dostatočne využívaná. Mnohí terapeuti nemajú formálny výcvik v expozičnej terapii, a preto ju nemôžu praktizovať na pomoc ľuďom s úzkostnými poruchami. 

Aké techniky sa používajú pri expozičnej terapii?

Expozičná terapia využíva niekoľko metód na podporu redukcie znepokojujúcich emocionálnych reakcií. Expoziční terapeuti vykonajú hodnotenia, aby určili, ktorá kombinácia techník sa ukáže ako najúčinnejšia.

Typy expozície:

Imaginálna expozícia: Pri tomto type expozície je osoba v terapii požiadaná, aby mentálne konfrontovala strach alebo situáciu tak, že si ju predstaví vo svojej mysli. Napríklad človek s agorafóbiou, strachom z preplnených miest, si môže predstaviť, že stojí v preplnenom nákupnom centre.

Expozícia in vivo: Pri použití tohto typu expozície je osoba vystavená skutočným objektom a scenárom. Napríklad osoba so strachom z lietania môže ísť na letisko a pozerať sa na štart lietadla.

Vystavenie virtuálnej realite: Tento typ expozície kombinuje prvky imaginárnej aj in vivo expozície, takže človek sa dostane do situácií, ktoré sa zdajú skutočné, ale v skutočnosti sú vymyslené. Napríklad niekto, kto má strach z výšok – akrofóbiu – sa môže zúčastniť virtuálnej simulácie zlaňovania sa z požiarneho schodiska.

Čo všetko môže vyriešiť?

Expozičnou terapiou možno liečiť množstvo problémov duševného zdravia. Mnoho ľudí s problémami spojenými s úzkosťou a traumou zistilo, že expozičná terapia je užitočná. Použiteľné problémy duševného zdravia zahŕňajú, ale nie sú obmedzené na:

- fóbie

- sociálna úzkosť

- všeobecná úzkosť

- posttraumatický stres (PTSD)

- obsedantno-kompulzívna úzkosť (OCD)

- akútny stres alebo iné problémy súvisiace s traumou

- záchvaty paniky

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/25067-exposure-therapy

https://www.verywellmind.com/exposure-therapy-definition-techniques-and-efficacy-5190514

https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/exposure-therapy

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Ibex.media/Stocksy United
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies