VIDEO: Vo veku 114 rokov zomrel nastarší muž sveta. Čo bolo tajomstvom jeho dlhovekosti?

NETKY.SK • 13 Apríl 2024, 08:30 • 2 min
VIDEO: Vo veku 114 rokov zomrel nastarší muž sveta. Čo bolo tajomstvom jeho dlhovekosti?

Najstarší muž na svete, ktorý zomrel začiatkom apríla vo Venezuele, pripisoval svoju dlhovekosť čiastočne svojej silnej katolíckej viere a láske k Bohu.

slovakia

left justify in out

Juan Vicente Pérez Mora (114) zomrel v utorok 2. apríla vo venezuelskom meste Táchira, len niekoľko týždňov pred svojimi 115. narodeninami, ako uvádza správa Freddyho Bernala, guvernéra štátu Táchira.

Guinessova kniha rekordov potvrdila Mora ako najstaršieho muža na svete a toto ocenenie mu udelila 4. februára 2022, keď mal 112 rokov a 253 dní. Narodil sa 27. mája 1909 v El Cobre, Táchira, Venezuela, ako deviaty z 10 detí.

Mora absolvoval iba päť mesiacov formálneho vzdelávania, keď mal 10 rokov, pretože jeho učiteľka ochorela. Podľa Guinnessovej knihy rekordov sa však naučil čítať a písať pomocou knihy, ktorú mu dala.

V rokoch 1948 až 1958 pracoval v poľnohospodárstve a pomáhal pri riešení pozemkových a rodinných sporov ako šerif v Caricuene. Bol ženatý za Ediofinu del Rosario García až do jej smrti v roku 1997. Obaja mali šesť synov a päť dcér a boli manželmi 60 rokov. 

Rodina bola ústredným bodom jeho života. Mohol sa pochváliť 42 vnúčatami, 18 pravnúčatami a 12 prapravnúčatami.

„Môj strýko Vicente prináša veľa pokoja, mieru a vyžaruje veľa radosti,“ povedal v roku 2022 synovec Freddy Abreu španielsky hovoriacemu kanálu Catholic News Agency.

"Je to človek, ktorý má čo dať. V živote sa teší z jednoduchých vecí a je veľmi vďačný Bohu."


Mora povedal pre Guinessovu knihu rekordov, že tajomstvom jeho dlhého života bolo „tvrdo pracovať, odpočívať cez sviatky, chodiť skoro spať, piť pohár aguardiente [likéru na báze cukru], každý deň milovať Boha a vždy Ho nosiť vo svojom srdci."

Chcel, aby si ho pamätali „ako pracovitého muža, verného svojej manželke a náboženstvu“.

Po jeho smrti sa od politických lídrov vo Venezuele hrnuli Morovi uznania.

"Náš drahý Juan Vicente Pérez Mora, dnes sa s hlbokým smútkom a bolesťou lúčime s vami, s tým archetypom muža z Táchira, skromného, pracovitého, mierumilovného, nadšeného pre rodinu a tradície," napísal na sieti X guvernér Bernal.

"Spolu s mojou ženou a deťmi sme mali to potešenie a hrdosť stretnúť sa s ním a zdieľať sa s jeho milovanými," dodal Bernal. "Môj starý don Vicente, vždy si ho budeme pamätať pre jeho životný optimizmus, pre vieru, nádej a hlbokú lásku k nášmu štátu Táchira."

Venezuelský prezident Nicolás Maduro tiež vyjadril uznanie.

„Juan Vicente Pérez Mora vo veku 114 rokov prekročil večnosť,“ uviedol Maduro na sieti X. „Posielam svoje objatia a sústrasť jeho rodine a všetkým ľuďom v El Cobre, štát Táchira. Nech ho Boh prijme vo svojej svätej sláve."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christian Post (www.christianpost.com)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies