Zelená strecha: Ekologický spôsob, ako premeniť strechu

NETKY.SK • 5 Október 2023, 07:00 • 2 min
Zelená strecha: Ekologický spôsob, ako premeniť strechu

Zelená, vegetačná, trávová alebo zatrávnená strecha je jednou z fascinujúcich možností, ako originálne a ekologicky poňať vzhľad a funkciu strechy.

slovakia

left justify in out

Zatrávnená strecha je čiastočne alebo úplne porastená rastlinami, ktoré sú vysadené do substrátu na hydroizolačnú membránu. Tento typ strechy môže obsahovať aj ďalšie vrstvy, ako napríklad bariéru proti koreňom, odvodnenie a zavlažovanie. Okrem estetických kvalít má zelená strecha mnoho praktických výhod. Udržuje prirodzené klimatické podmienky, chráni dom pred vplyvom poveternostných podmienok a rozširuje plochu so zeleňou. V dnešnej dobe sa často stáva súčasťou alternatívnych novostavieb vrátane niektorých verejných budov. Ľudia často nesprávne považujú za jeden obmedzujúci faktor vegetáciu nad hlavou, že sa hodí iba na ploché strechy. Ale nie je to tak, zarastené šikmé strechy majú stáročnú tradíciu napríklad na Islande a v severských krajinách, kde sa tento typ krytia strechy využíval ako prírodná a ľahko obnoviteľná tepelná izolácia. Preto môžete uvažovať o zelenej streche aj v súvislosti s plánovanou výmenou krytiny na staršom dome. Ako už vieme, vegetáciu je možné nainštalovať na takmer každú strechu, ktorá má dostatočnú nosnosť, alebo sa nosnosť krovov s ohľadom na tento typ krytia strechy dodatočne posilní. Intenzívna zelená strecha predstavuje zaťaženie minimálne tristo kilogramov na meter štvorcový. Treba však brať do úvahy aj to, že sa pôda nasýti vodou. Inou variantou je extenzívna zelená strecha. Je určená pre konštrukcie, ktoré znesú zaťaženie od 60 do 300 kilogramov. Tento typ strechy sa osádza skalkami, trvalkami alebo machmi. Najrozšírenejším typom takéhoto strešného systému je jednoplášťový, bez akýchkoľvek vetraných priestorov, s tepelnou izoláciou a parozábranou. Konštrukcia strechy je oddelená od vrstvy s vegetáciou dilatačnou a ochrannou vrstvou, ktorá bráni rastu koreňov. Vegetačná časť obsahuje drenážnu vrstvu (napríklad expandovaný hlinkový štrk, polystyrénové guľôčky), filtračnú vrstvu (netkaný textil, minerálne alebo sklenené rohože), hydroakumulačnú vrstvu (rašelina alebo tuhé minerálne dosky) a vrchnú rastlinnú vrstvu. Typ strechy sa volí podľa nosnosti konštrukcie krovov, ľahšie varianty sa obvykle osádzajú skalkami, trvalkami alebo machmi.

ČO SADIŤ? Od typu vegetácie, ktorou sa strecha osádza, závisí aj hrúbka substrátu. Pre machy a trávnaté koberce postačí 3 až 6 centimetrov, pre skalky, trávu a plazivé rastliny je hrúbka substrátu približne 20 centimetrov. Na intenzívnych typoch stirech je možné sadiť aj kvety, na strechách s najväčšou nosnosťou dokonca kríky a menšie stromy a vytvárať systém podzemného zavlažovania. Tu môže byť vrstva pôdy ešte vyššia ako jeden meter. Vhodné rastliny na zelenú strechu sú rozchodníky, netresky, ostrice, kostrava, lomikameň, materídúška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies