Univerzita Komenského začína letný semester. Prebieha nezávislý bezpečnostný audit!

NETKY.SK • 19 Február 2024, 12:28 • 2 min
Univerzita Komenského začína letný semester. Prebieha nezávislý bezpečnostný audit!

BRATISLAVA - Na Univerzite Komenského v Bratislave sa dnes začína letný semester 105. akademického roka. História najstaršej slovenskej univerzity sa datuje od 27. júna 1919, kedy Národné zhromaždenie schválilo zákon o založení univerzity.

slovakia

left justify in out

Na univerzite v dôsledku nedávnych udalostí aktuálne prebieha nezávislý bezpečnostný audit zameraný v prvej fáze na budovu rektorátu, Právnickej fakulty UK a Filozofickej fakulty UK na Šafárikovom námestí. Audit realizovali bezpečnostný expert Martin Královič a krízový manažér Braňo Tichý.

Z predbežných konzultácií vyplývajú odporúčania ako napríklad riešenie audiosystému určeného pre včasné varovanie či školenie pre pedagogických aj nepedagogických zamestnancov a zamestnankýň s ohľadom na aktuálne postupy pri mimoriadnych situáciách v priestoroch univerzity. Ďalším z návrhov bude vytvorenie inštruktážneho videa, ako sa v krízovej situácii správať. Z auditu tiež vyplynie potreba lepšieho nastavenia procesu komunikácie so zložkami integrovaného záchranného systému. S výsledkami auditu sa v najbližších dňoch oboznámi vedenie univerzity a fakúlt, následne univerzita plánuje podrobiť analýze aj ďalšie budovy vrátane internátov.

„Po tragických udalostiach v Prahe, ako aj po nedávnej evakuácii priestorov na Ulici odbojárov berieme tému bezpečnosti na univerzitách veľmi vážne,“ povedal rektor Univerzity Komenského Marek Števček.

„Chceme, aby sa študentky a študenti aj naši zamestnanci a zamestnankyne cítili bezpečne, a aby zároveň boli pripravení na krízové situácie. Popri snahe zlepšiť postupy bezpečnostného manažmentu však potrebujeme riešiť aj príčinu týchto udalostí a hľadať cesty, ako dostať do povedomia akademickej obce tému duševného zdravia,“ dodal rektor.

Univerzita začiatkom roka posilnila kapacity Psychologickej poradne UK

Psychologická poradňa UK, ktorá funguje už od roku 1968 a poskytuje bezplatné psychologické a konzultačné služby študentkám a študentom, zamestnancom a zamestnankyniam. Okrem toho v tomto semestri usporiada sériu diskusií o duševnom zdraví priamo na internátoch v Mlynskej doline s názvom (Ne)pokoj, ďalej pilotný program Buddy pre začínajúcich študentov, seminár o duševnom zdraví pre študentov a študentky Lekárskej fakulty UK či podpornú skupinu na tému Stres, napätie, úzkosť a ja.

Univerzita Komenského hľadá aj ďalšie cesty, ako dostať tému starostlivosti o duševné zdravie do pozornosti – napríklad v podobe špeciálnych psychologických školení pre kontaktný personál študijných oddelení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: UK, Foto: Archív UK
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies