Aféra Pizzagate, čo za tým stálo?

NETKY.SK • 23 Január 2020, 20:17 • 2 min
Aféra Pizzagate, čo za tým stálo?

Situácia sa vyhrotila ešte v roku 2016. Američan Edgar M. Welsch zo Severnej Karolíny (štát v USA) vtrhol jedného decembrového dňa do pizzérie Comet Ping Pong vo Wahingtone s puškou v ruke a dvakrát na mieste vystrelil. Uveril totiž hrozivým teóriám, ktoré sa o tomto mieste šírili po internete.

slovakia

left justify in out

Útočník

Welch bol na mieste zadržaný a obvinený z ozbrojeného útoku. Polícii povedal, že si chcel overiť teóriu "Pizzagate", ktorá sa šírila po internete.

 

img

 

Teória

Reštaurácia mala byť napojená na najvyššie politické posty v krajine. Vtedajšia kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová mala viesť pedofilnú skupinu so šéfom svojej predvolebnej kampane Johnom Podestom. Obaja sa mali zúčastňovať tzv. "pizza" večierkov "spirit cooking", teda vystúpení "umelkyne" Mariny Abramovič, ktorá napríklad píše recepty na stenu niečím, čo vyzerá ako krv, alebo bežne pracuje s materským mliekom. Pokiaľ by teda aj nemali politici spojitosť s pedofíliou, s totuto pochybnou umelkyňou sa to poprieť nedalo. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Marina Abramovic (@spiritcooking),

 

Comet Ping Pong

Aféra sa objavila po zverejnení e-mailových správ na serveri Wikileaks, ktoré unikli americkým Demokratom. Viackrát sa tu objavovalo meno majiteľa pizzérie Comet Ping Pong Jamesa Alefantisa, ktorý v tom období Demokratickú stranu nielen podporoval, ale prispieval jej aj po finančnej stránke do kampane. V USA bolo totiž obdobie pred prezidentskými voľbami. Alefantis je taktiež označovaný ako jeden z 50 najvplyvnejších ľudí vo Washingtone.

 

img

 

Zakódované správy

Viacerí ľudia, ktorí sa na serveri 4chan, známy svojimi prejavmi za slobodu a práva, zaoberali touto teóriou dospeli k spoločnému názoru, že označenie pre jedlo (hot dog, pizza, syr,...) sú len zašifrované kódované správy, ktoré v skutočnosti pomenovávali sexuálne akty a malé deti. Chlapci a dievčatá sa objednávali, tak ako sa objednáva pizza. Jednotlivé oblohy predstavovali len zašifrovaný výber dieťaťa. Do afér bol zaplatený okrem iného aj americký podnikateľ Jeffrey Epstein

 

img

 

Údajne nepravdivé

Svetové médiá sa snažili túto aféru vykresliť ako tzv. "fake news" (nepravdivé informácie), mimochodom od tohto obdobia sa pojem aj zaužíval. Postupne sa tak stala táto teória priam až bizarnou a prestalo sa o nej písať. Mnoho faktov však svedčí o tom, že zrnko pravdy na tom predsa len mohlo byť.

 

img

 

 

Fakty

Najprv boli pred verejnosť postavené e-maily, ktoré sa Wikileaks podarilo ukradnúť zo serveru Demokratickej strany. Následne sa však začalo písať o ruských hackeroch, ktorí sa k týmto informáciám dostali. Pre svet to bola "bomba", ktorá úplne potlačila aféru okolo ClintonovejPadestu. Keď dokonca vyšlo najavo, že Padesta posiela z mobilu nevhodné fotografie maloletým dievčatám, musela sa kandidátka na prezidentku so svojim šéfom kampane rozlúčiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies