Rozmazaná identita po emočnej búrke: Ako sa mať znova rád po opustení toxického vzťahu?

NETKY.SK • 9 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Rozmazaná identita po emočnej búrke:  Ako sa mať znova rád po opustení toxického vzťahu?

Po opustení toxického vzťahu sa naša identita môže zdať rozmazaná. Aby sme sa znova milovali, musíme sa vrátiť k svojmu pravému ja. Spoznajte znova seba, na čom ti záleží a čo chceš vo svojom živote. Toto je príležitosť byť nielen tým, kým ste boli, ale aj bezpečnejšou a sebavedomejšou verziou seba.

slovakia

left justify in out

Keď príde na to, ako sa naučiť milovať seba, prežívanie láskyplného vzťahu s inou osobou má potenciál byť hlboko uzdravujúce. Zdravé vzťahy majú schopnosť povzbudzovať sebalásku.
Ale keď ste prežili toxický vzťah, poznáte aj temnú stránku vzťahov, ktorá spočíva v tom, že môžu byť tiež strašne deštruktívne pre vašu sebaúctu a pocit vlastnej hodnoty.

Naučiť sa milovať sa tak, ako ste, je dôležitou súčasťou liečenia po rozchode, najmä ak bol vzťah toxický alebo urážlivý. Uzdravenie po toxickom vzťahu začína uzdravením vášho vzťahu so sebou samým a znovuobjavením svojej vrodenej sebahodnoty. 

Neponáhľajte sa s emóciami

Vaše emócie si prešli peklom. Boli zanedbané, odstavené a považované za irelevantné. Mohli ste byť obviňovaní za vaše skutočné, ľudské reakcie. Toxický človek z vás vytláča vašu vlastnú hodnotu a nahrádza ju pochybnosťami, neistotou a negativitou.

Prežili ste búrku. Proces hojenia nebude lineárny. Vaše emócie prejdú svojím tempom, keď sa opäť vrátia k pocitu platnosti, takže ak im dáte priestor a čas, pomôže vám to. Buď trpezlivý. Objímte a poskytnite im starostlivosť, ktorú si zaslúžili, no po celý ten čas sa jej nedostávalo. Teraz je čas si ich uctiť.

Môžete sa cítiť podceňovaní, nerešpektovaní alebo sami. To môže spôsobiť, že bude náročné zapojiť sa do budúceho vzťahu alebo dokonca dosiahnuť osobné ciele.
Koniec zlého vzťahu však môže znamenať začiatok obdobia sebareflexie. Tráviť čas sám so sebou po zlom rozchode môže byť kľúčové. Počas tohto obdobia sa môžete znovu naučiť, ako sa spojiť so sebou samým, byť sám a starať sa o seba. 

Vedomosti z toxického vzťahu

Hlavný rozdiel medzi ľuďmi, ktorí majú reťazec toxických vzťahov, a ľuďmi, ktorí zažívajú jeden toxický vzťah, spočíva v tom, že si nájdu čas na zamyslenie sa a pochopenie toho, čo sa stalo. 
Keď pochopíte, čo sa stalo, môžete sa vyhnúť opakovaniu podobného vzoru vo vašom ďalšom vzťahu. Budete schopní vidieť tie včasné varovné signály toxického vzťahu a dostať sa von skôr, ako začnete investovať do toho, aby vzťah fungoval.

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba mať na pamäti, je, že naše skúsenosti z detstva môžu spôsobiť, že sme náchylnejší skončiť v toxickom vzťahu. Ak sme nemali vzory pre zdravé vzťahy, keď sme vyrastali (a do tejto kategórie zahŕňam aj seba), môže byť ťažké skutočne vedieť, ako vyzerá zdravý a láskyplný vzťah.

Pracujte na svojom vzťahu k sebe

Milovať sa znova potom, čo ste boli tak zranení a opakovane skľúčení, si vyžiada úsilie a energiu. Nesmiete sa však vzdať. Predstavte si, aké by to bolo obohacujúce, keby ste si dali lásku, trpezlivosť, nádej a dôveru, ktorú ste dali nesprávnej osobe. Vedzte, že si to zaslúžite. Zaslúžiš si svoju lásku.

To, čo sa stalo, bolo nešťastné a nespravodlivé, ale teraz môžete zmeniť to, čo sa stane. Obnovte svoj vzťah k sebe, spoznajte svoje hranice, buďte pevní v tom, čo budete tolerovať, rešpektujte svoj čas a buďte si istí tým, čo teraz vpustíte do svojho života. Sľúbte si, že toto už nikomu ani sebe nedovolíte.

"Ale čo keby som toto urobil/a inak"

Nemôžete sa obviňovať za rozhodnutia niekoho iného a nemá zmysel sa trápiť nad „čo keby“ a „keby“. 
Namiesto toho si vypestujte trochu sebasúcitu a pracujte na odstránení pochybností. Áno, veľa vecí sa mohlo alebo malo stať, ale nestalo sa, však? Nechajme teda vymyslené scenáre na uzde a pracujme na tom, aby sme sa z tejto spleti dostali.

Skúste zmenu. Zmena môže byť dobrá, keď sa snažíte vyčistiť si hlavu. Či už sa snažíte prísť na to, ako sa po toxickom vzťahu alebo po rozchode znovu naučiť milovať, nový začiatok vám môže pomôcť otočiť nový list. 

Po opustení toxického vzťahu sa naša identita môže zdať rozmazaná. Aby sme sa znova milovali, musíme sa vrátiť k svojmu pravému ja. Spoznajte znova seba, na čom ti záleží a čo chceš vo svojom živote. Toto je príležitosť byť nielen tým, kým ste boli, ale aj bezpečnejšou a sebavedomejšou verziou seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: alchemy-of-love.com, blog.gratefulness.me, bonobology.com. titulná foto: goodhousekeeping.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies